Charlie Hebdo: Η Νορβηγία δεν ενέδωσε στην ισλαμοφοβία κάτι που ούτε η Γαλλία πρέπει να κάνει

Του Owen Jones 


Οι δολοφόνοι του Charlie Hedbo επιδιώκουν να πυροδοτήσουν το αντί-ισλαμικό αίσθημα στη δημόσια σφαίρα, όπως ακριβώς ο Άντερς Μπρέιβικ. Όμως, η Γαλλία πρέπει να αντισταθεί. 

Πριν από τρεισήμισι χρόνια, ο ακροδεξιός, Νορβηγός, τρομοκράτης Άντερς Μπρέιβικ βομβάρδισε το Όσλο, και στη συνέχεια πυροβόλησε δεκάδες νέων ανθρώπων στο νησί Ουτόγια. Η δικαιολογία του για την κτηνωδία ήταν η απόπειρα αναχαίτισης του “εξισλαμισμού” της Νορβηγίας: η νορβηγική Αριστερά είχε ανοίξει τις πύλες της χώρας για τους μουσουλμάνους , αλλοιώνοντας την χριστιανική παράδοση του τόπου. Όμως, η απάντηση της Νορβηγίας δεν ήταν τα αντίποινα, η εκδίκηση και η καταστολή. “Η απάντησή μας είναι περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ανοιχτότητα, περισσότερη ανθρωπιά”, διακήρυξε ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ. Όταν εκδικάστηκε η υπόθεση του Μπρέιβικ, η Νορβηγία τήρησε κατά γράμμα τη νομοθεσία. Η αντίδραση που εκείνος προσδοκούσε δεν ήρθε ποτέ. 

Κάπως έτσι είναι που δεν θέλουν οι δολοφόνοι, που αξιοκαταφρόνητα πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους δημοσιογράφους και τους σκιτσογράφους του Charlie Hedbo, να απαντήσουμε. Η εκδίκηση και το μίσος προσανατολισμένο συλλήβδην στους μουσουλμάνους εξυπηρετεί πολύ καλά τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Επιδιώκουν να αισθάνονται οι μουσουλμάνοι μισητοί, στοχοποιημένοι και να υφίστανται διακρίσεις εις βάρος τους, καθώς έτσι ενισχύεται η πιθανότητα για ενδεχόμενη υποστήριξη για το σκοπό τους. Ήδη υπάρχουν πολλαπλές αναφορές για επιθέσεις σε τζαμιά στην Γαλλία, ακόμα και μία “εγκληματική έκρηξη” σε κατάστημα που πουλούσε κεμπάπ. Αυτά δεν αποτελούν μόνο επαίσχυντες και απεχθείς ενέργειες. Οι αρμόδιες αρχές επιμένουν στο σενάριο των δραστών. Οι ίδιοι και εκ των πραγμάτων επιστρατεύουν εντεταλμένους για τρομοκράτες. 

Τα κοινωνικά μέσα βρίθουν από ισλαμοφοβικούς, που καπηλεύονται αυτήν την τραγωδία για να προωθήσουν το μίσος τους. Το Ισλάμ συλλήβδην ως θρησκεία είναι υπαίτιο, διακηρύσσουν: δε συνάδει με τις «δυτικές αξίες». Επιθυμούν να ομογενοποιήσουν τους μουσουλμάνους, παρότι η Malala και ο Mo Farah δεν έχουν τίποτα κοινό με τους σεχταριστές δολοφόνους της Ίσιδας. Τα περισσότερα θύματα των εξτρεμιστών ισλαμιστών είναι φυσικά οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι: συμπεριλαμβανομένου και του Ahmed Merabet, Γάλλου αστυνομικού που σκοτώθηκε εν ψυχρώ από τρομοκράτες στο Παρίσι. 

Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή, με την αντί-μουσουλμανική προκατάληψη να μαστίζει την Ευρώπη. Ο προτιμητέος στόχος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη -όπως του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, το οποίο τελευταία έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις- είναι οι μουσουλμάνοι. Η Γαλλία αποτελεί το σπίτι για περίπου πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνους, οι οποίοι δυσανάλογα διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας και συχνά σε γκετοποιημένα προάστια. Αυτό το περιστατικό που δικαιωματικά θα έπρεπε να προξενεί τρόμο, τώρα αναμφίβολα θα τροφοδοτήσει μια ακροδεξιά που ήδη σημειώνει άνοδο. 

Οι συνέπειες; Περισσότερη αντί-μουσουλμανική εμπάθεια, μεγαλύτερη απογοήτευση ανάμεσα στους ήδη περιθωριοποιημένους νεαρούς μουσουλμάνους, περισσότερες ενδεχόμενες στρατολογήσεις σε ομάδες εξτρεμιστών. 

Φυσικά, υπάρχει επιλογή. Η φωτισμένη απάντηση της Νορβηγίας θα μπορούσε να παραδειγματίσει την Ευρώπη. Θα ήταν το τελευταίο πράγμα που οι επιτιθέμενοι θα ήθελαν να κάνουμε. Αυτό θα λειτουργούσε, από μόνο του, ως αφορμή για σκέψη για όλους μας . 

Πηγή: Guardian
Μετάφραση: Σταματίνα Τσιμοπούλου

Σημείωση: Διαβάστε ολόκληρο το θεματικό ψηφιακό περιοδικό μας για την επίθεση στο Charlie Hebdo εδώ.
Charlie Hebdo: Η Νορβηγία δεν ενέδωσε στην ισλαμοφοβία κάτι που ούτε η Γαλλία πρέπει να κάνει Charlie Hebdo: Η Νορβηγία δεν ενέδωσε στην ισλαμοφοβία κάτι που ούτε η Γαλλία πρέπει να κάνει Reviewed by Afterhistory on 3:48:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.