Επίλογος


Στην αρχή του κύκλου του εγχειρήματος μας, όπως άλλωστε και σε κάθε αρχή, βρίσκεται μια αφορμή. Μια αφορμή που ώθησε έναν άνθρωπο να κάνει το πρώτο βήμα. Σύντομα όμως έγινε κατανοητό πως ο βηματισμός του ενός δεν ήταν επαρκής και έτσι έγιναν δύο. Αργότερα ακολούθησαν και άλλοι, καθένας με τη συμβολή του και τις ιδέες του. Έτσι άνθρωποι και ιδέες ήρθαν και έφυγαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αλλά η αφορμή παρέμεινε η αμετάβλητη.

Το ιστολόγιο ξεκινούσε το 2008, στη τομή δυο γεγονότων που ακόμα ρίχνουν τη σκιά τους στη πορεία των πραγμάτων. Η απαρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και το συμβάν του «Δεκέμβρη» του 2008, σύμπτωμα μιας γενικότερης κοινωνικής κρίσης που στο πυρήνα της είχε τη νέα γενιά, οδήγησαν με έναν όχι και τόσο γραμμικό τρόπο στην δημιουργία αυτού του χώρου που στάθηκε μέσο έκφρασης αλλά και αναζήτησης ιδεών. Η στιγμή που το γενικό αίσθημα αμφιβολίας για το μέλλον, μάλλον ακουσίως παρά εκουσίως, μετατράπηκε σε αμφισβήτηση των πάσης φύσεως παραδοχών.
Σε όλο το διάστημα λειτουργίας του ιστολογίου, η ομάδα των αρθρογράφων, επιχείρησε άλλοτε να θέσει ερωτήματα και άλλοτε να διακινδυνεύσει απαντήσεις. Οι θεματικές και τα ενδιαφέροντα άλλαζαν ανά περιόδους, συνθέτοντας ένα περίεργο αλλά ελπίζουμε ενδιαφέρον μωσαϊκό.
Σε αυτή τη σύντομη αναδρομή πρέπει να σταθούμε στους ανθρώπους που φιλοξενήσαμε στο ιστολόγιο μας. Συνεντεύξεις μας παραχώρησαν, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Paul Mason, ο καθηγητής και σημερινός Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο πρώην Πρύτανης του Α.Π.Θ. Γιάννης Μυλόπουλος, ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Γιώργος Αυγερόπουλος, ο καθηγητής οικονομικών Κώστας Λαπαβίτσας, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου και ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου. Ενώ τις απόψεις τους κατέθεσαν με ένα ή περισσότερα πρωτότυπα άρθρα, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί, όπως ο νυν Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο καθηγητής οικονομικών Γιώργος Δουράκης, ο καθηγητής οικονομικών Κώστας Μελάς, η καθηγήτρια ψυχολογίας Ξένια Χρυσοχόου, ο δημοσιογράφος Χριστόφορος Κάσδαγλης και ο δημοσιογράφος Τάσος Τσακίρογλου.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στις μεταφράσεις. Στα δεκάδες άρθρα που μεταφράστηκαν και δημοσιεύθηκαν στο ιστολόγιό μας συγκαταλέγονται άρθρα των Slavoj Zizek, Immanuel Wallerstein, Chantal Mouffe, Philippe Marliere, Etienne Balibar, Tariq Ali, Srecko Horvat, Owen Jones, Jean-Paul Sartre, Guy Standing, Jaques Ranciere κι άλλων.
Τέλος, δημιουργήσαμε δυο θεματικά ψηφιακά περιοδικά, το ένα για το έργο του Ernesto Laclau και το δεύτερο για την επίθεση στο Charlie Hebdo. Μια δουλειά που μας προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση.
Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να μην γίνει μια ειδική αναφορά σε όλους τους ανθρώπους αφιέρωσαν χρόνο, σκέψη και ενέργεια στη λειτουργία του ιστολογίου μέσα στα χρόνια και ειδικά στην Κωνσταντίνα, στον Χρήστο, στον Κωνσταντή, στη Θώμη, στη Ματίνα και στο Λάζαρο.

Όταν ξεκινά ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία του. Τώρα που το τέλος αυτής της πορείας έφτασε, πιστεύουμε ότι η προσπάθεια άξιζε τον κόπο.
Σήμερα, 9 χρόνια μετά το πρώτο κείμενο που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, εμείς έχουμε αλλάξει. Αυτός ο κύκλος συμπληρώθηκε και κάπως έτσι κλείνει. Η απόφαση να σταματήσει τη λειτουργία του ένα ιστολόγιο, ένας κατ’ εξοχήν χώρος έκφρασης απόψεων και ιδεών, δεν είναι καθόλου εύκολη. Κάθε επίλογος, άλλωστε, είναι δύσκολος. Είναι μια απώλεια.

Εφόσον, όμως, η πορεία μας ακολουθεί αυτή του κύκλου στο χώρο και στο χρόνο ίσως το τέλος να αποτελέσει και μια νέα αρχή.

Αντώνης & Φώτης
Επίλογος Επίλογος Reviewed by Antonisgal on 1:53:00 μ.μ. Rating: 5

1 σχόλιο:

Crisis and Critique είπε...

Ίσως, το τέλος της τελευταίας παραγράφου είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι πιό δημιουργικό μπορεί να ειπωθεί, όταν συμπληρώνεται ένας τέτοιος κύκλος

Από το Blogger.