Tριήμερο "Λαϊκισμός: χρήσεις και καταχρήσεις μιας λέξης" στο Greenwave festival


Τα τελευταία πέντε χρόνια διεξάγεται ένας έντονος δημόσιος διάλογος γύρω από την έννοια του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός βρίσκεται στο επίκεντρο αντεγκλήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο πολιτικό τοπίο, στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Για να διεξαχθεί σωστά αυτή η σημαντική συζήτηση, πρέπει να απαντηθούν μερικά καθοριστικά ερωτήματα και να αποσαφηνιστούν οι όροι και τα φαινόμενα που σχετίζονται με τον λαϊκισμό. Επομένως, ποιοί είναι αυτοί οι λαϊκιστές; Τι είναι λαϊκισμός; Υπάρχει μόνο ένας λαϊκισμός; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Γιατί κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος; Πως αντιμετωπίζεται; Είναι απειλή για τη δημοκρατία ή μήπως μπορεί να την βελτιώσει;

Στο τριήμερο "Λαϊκισμός: χρήσεις και καταχρήσεις μιας λέξης" που διοργανώνουμε στο πλαίσιο του Greenwave festival, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Το τριήμερο περιλαμβάνει:

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00
Εκδήλωση με θέμα "Λαϊκισμός: κίνδυνος ή λύση;"
Ομιλητές: Μιχάλης Μπαρτσίδης, Διδάκτωρ φιλοσοφίας
Πέτρος Θεοδωρίδης, Συγγραφέας
Αντώνης Γαλανόπουλος, Μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικών Επιστημών
Την συζήτηση συντονίζει ο Πάνος Παναγιώτου.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Λαϊκισμός: χειραγώγηση ή χειραφέτηση" από τη σειρά ντοκιμαντέρ Τόποι ζωής, τόποι ιδεών" της ΕΡΤ 3. Στο ντοκιμαντέρ, σημαντικοί μελετητές του λαϊκισμού όπως οι Ernesto Laclau, Νίκος Μουζέλης, Etiene Balibar, Jacques Ranciere, Νικόλας Σεβαστάκης και Oliver Marchart απαντούν στα ερωτήματα της Βίκης Ιακώβου, του Γιάννη Σταυρακάκη και του Γιώργου Κατσαμπέκη.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με εισαγωγικό σχόλιο και συντονισμό από τον Νίκο Βράντση.

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου
Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη".
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα ενός πολυετούς project μιας ομάδας Ευρωπαίων φωτογράφων από 9 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι κατέγραψαν τα σημάδια της ανόδου του λαϊκισμού γύρω τους, όπως αυτοί τα αντιλαμβάνονταν.

Και τις τρείς ημέρες θα διατίθεται δωρεάν το θεματικό περιοδικό για τον λαϊκισμό των ιστολογίων Κοίτα τον Ουρανό (www.afterhistory.blogspot.com) και Dubium (www.dubiumn.com/).

Το περιοδικό περιλαμβάνει άρθρα των Αντώνη Γαλανόπουλου, Νίκου Βράντση, Πάνου Παναγιώτου, μεταφρασμένο άρθρο του Philippe Marliere και συνέντευξη του Aurelien Mondon.

Tριήμερο "Λαϊκισμός: χρήσεις και καταχρήσεις μιας λέξης" στο Greenwave festival Tριήμερο "Λαϊκισμός: χρήσεις και καταχρήσεις μιας λέξης" στο Greenwave festival Reviewed by Antonisgal on 10:46:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.