Οι χώρες της Ευρώπης όπως τις βλέπουν (με κακό μάτι) οι γειτονικές τους χώρες

Του Grégoire de Chabalier

Η Ευρώπη σύμφωνα με τον Vladimir Putin

Εδώ και πέντε χρόνια, ο Βούλγαρος γραφίστας Yanko Tsvetkov παίζει με τα στερεότυπα στους "χάρτες των προκαταλήψεων". Δε θα βρείτε ποτέ τους χάρτες του Yanko Tsvetkov στα βιβλία γεωγραφίας. Αυτός που έχει επιβληθεί ως ο δάσκαλος της «γεωγραφικής καρικατούρας» έχει ήδη δημοσιεύσει δύο Άτλαντες των προκαταλήψεων. Για να γελάσει και να σκεφτεί κανείς, τίποτα παραπάνω δεν χρειάζεται από το να δει κανείς τον κόσμο μέσα από τα μάτια των βαρβάρων γειτόνων μας... Το έργο Χαρτογράφηση της Προκατάληψης, "χαρτογραφία των προκαταλήψεων", γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2009, εν μέσω κρίσης του φυσικού αερίου. Η Ρωσία είχε κλείσει τις στρόφιγγες αερίου και επικράτησε πανικός. "Όλος ο κόσμος αναρωτιόταν τι συνέβαινε. Σκέφτηκα να φτιάξω ένα χάρτη για να απεικονίσω την κατάσταση με χιούμορ", λέει ο Yanko Tsvetkov, Βούλγαρος γραφίστας και web designer, που έχει εγκατασταθεί στην Ισπανία. 

Η Ευρώπη σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 


Ο Yanko Tsvetkov ξεκίνησε με μια σειρά από χάρτες της Ευρώπης και του κόσμου "μέσα από τα μάτια" των Ελβετών, των Νορβηγών, των Ρουμάνων, της Λατινικής Αμερικής, των ομοφυλόφιλων, των Βίκινγκ... Πρώτα δημοσιεύτηκαν στο Internet και σύντομα βρέθηκε και εκδότης. Οι Άτλαντες του Yanko Tsvetkov κοροϊδεύουν παγιωμένες ιδέες για τους Άγγλους που είναι ιμπεριαλιστές και πίνουν τσάι, για τους Πολωνούς που είναι υδραυλικοί και Καθολικοί, τους Ισπανούς που κάνουν θόρυβο (εκτός από τις ώρες του μεσημεριανού ύπνου) και τους Γάλλους που δεν πλένονται ποτέ και είναι υπερήφανοι που τρώνε βατράχια.



Η Ευρώπη σύμφωνα με τους Έλληνες 

Ο Yanko Tsvetkov θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσουμε να ενεργούμε σαν να μπορούσε η γεωγραφία να είναι ουδέτερη. "Οι χάρτες μου δεν έχουν καμία αξίωση να είναι επιστημονικοί", λέει ο Βούλγαρος Tsvetkov, ο οποίος θέλει να αποφύγει κάθε ασάφεια. "Οι πηγές μου σχετίζονται με τη λαϊκή κουλτούρα, την ιστορία, αλλά και την πολιτική πραγματικότητα". Καμία επιστημονική μέθοδος, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι σωστός. Μερικές φορές ενημερώνει τους χάρτες του με βάση τα σχόλια χρηστών του διαδικτύου. "Τα σχόλια είναι σχεδόν πάντα θετικά. Μερικοί επικοινωνούν μαζί μου για να μου δώσουν ιδέες ή για να μοιραστούν τις προκαταλήψεις τους μαζί μου".



Αποδιοπομπαίοι τράγοι
Για τον συγγραφέα, το πιο σημαντικό δεν είναι να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από τις προκαταλήψεις, αλλά να τις συνειδητοποιήσουμε. Και κυρίως, να γελάσουμε. Για τον Tsvetkov, ο άνθρωπος πάντα προσπαθεί να κατηγορήσει τους άλλους και να βρίσκει έναν αποδιοπομπαίο τράγο: "Αυτή είναι η καρδιά των προκαταλήψεων. Προσπαθώ κυρίως να βλέπω την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Όταν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, οι προκαταλήψεις μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν πρόβλημα".
Παρά το γεγονός ότι ορισμένες προκαταλήψεις φαίνεται να "δουλεύουν", να ισχύουν, ο Tsvetkov θυμίζει ότι πρέπει πάντα να είμαστε δύσπιστοι. "Για παράδειγμα, υπάρχει ένα στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο οι Γερμανοί δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ... Και όμως, ήταν σε μια γερμανική εφημερίδα όπου ένας από τους χάρτες μου δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά!", λέει γελώντας. "Αυτό που ελπίζω είναι ότι η γνώση αυτών των στερεοτύπων μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή ταπεινοφροσύνη έναντι των άλλων".


Η Ευρώπη σύμφωνα με τη Νορβηγία 


Μετάφραση: Κωνσταντίνα Μαγγίνα
Πηγή: Liberation 

Οι χώρες της Ευρώπης όπως τις βλέπουν (με κακό μάτι) οι γειτονικές τους χώρες Οι χώρες της Ευρώπης όπως τις βλέπουν (με κακό μάτι) οι γειτονικές τους χώρες Reviewed by Antonisgal on 11:57:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.