Δημοκρατία, Μεταδημοκρατία και Άμεση Δημοκρατία

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί μια βαθιά κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική μεταβολή  στις αναπτυγμένες αστικές δημοκρατίες της Δύσης. Οι πολιτικές του Μνημονίου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συμβάλουν σε αυτή τη στροφή και στην Ελλάδα. Ο Κόλιν Κράουτς ονόμασε το νέο αυτό στάδιο της κλασικής αστικής δημοκρατίας, Μεταδημοκρατία. Στην αυγή του εικοστού πρώτου αιώνα η πολιτική μας γυρίζει πίσω, από ορισμένες απόψεις, στον κόσμο που ξέραμε πολύ πριν τις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν η πολιτική ήταν ένα παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα σε ολιγαρχικές ομάδες. Η πολιτική συμμετοχή των μελών των κατώτερων και μεσαίων τάξεων μειώνεται ραγδαία εξαιτίας της πτώσης των κοινωνικών προσδοκιών αυτών των τάξεων. 

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έκπτωση των δημοκρατικών λειτουργιών η οποία συνδέεται στενά με την οικονομική κρίση και την προώθηση των σκληρών μέτρων λιτότητας. Ενώ και Έλληνες θεωρητικοί ξεκινούν να χρησιμοποιούν την έννοια της Μεταδημοκρατίας για να αναλύσουν τη πολιτική συνθήκη της εποχής, οι κυβερνώντες υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τη Δημοκρατία από τα δυο άκρα, τα κινήματα ζητούν πραγματική δημοκρατία και προτάσσουν το αίτημα της αμεσοδημοκρατίας.


Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στην ΕΡΤ 3 θεματική συζήτηση με θέμα "Δημοκρατία, Μεταδημοκρατία, Αμεσοδημοκρατία" η οποία προσπάθησε να πραγματευτεί τα παραπάνω θέματα και μας προσφέρει χρήσιμα στοιχεία για σκέψη και δράση.

Δημοκρατία, Μεταδημοκρατία και Άμεση Δημοκρατία Δημοκρατία, Μεταδημοκρατία και Άμεση Δημοκρατία Reviewed by Antonisgal on 8:39:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.