Μείνε αμετακίνητος και πάλεψε
Ήρθαν οι καπιταλιστές να μας πάρουν τα σπίτια, όχι πλέον μόνο εδώ την Ελλάδα με τα χαράτσια αλλά και στην Αγγλία με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του David Cameron. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα κόβει 14-25% του στεγαστικού επιδόματος εάν εκτιμά ότι στο σπίτι υπάρχουν παραπάνω δωμάτιa από αυτά που αναλογούν στους ενοικιαστές. Ήδη έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις, ενώ Δημοτικά Συμβούλια της Αγγλίας, έχουν προβεί σε αποχαρακτηρισμό των σπιτιών, και επαναπροσδιορισμό τους με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην χρειαστεί οι ένοικοι να πληρώσουν παραπάνω χρήματα στον ιδιοκτήτη.
Με αφορμή λοιπόν αυτή την ατυχή συγκυρία, εγκαινιάζουμε την συνεργασία μας με το περιοδικό Red Pepper και μεταφράζουμε ένα μικρό κείμενο του Steve Platt από την στήλη Plattitudes (τεύχος 190, Ιούλιος 2013) που αφορά το ξεσπίτωμα χιλιάδων Βρετανών.
Μείνε αμετακίνητος και πάλεψε
Όταν η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ, εισήγαγε τον κεφαλικό φόρο στην Σκωτία, έναν χρόνο πριν το κάνει και στην Αγγλία, άνοιξε τον δρόμο για μια από τις μεγαλύτερες καμπάνιες πολιτικής ανυπακοής που έχει δει η Βρετανία. "Δεν μπορώ, δεν πληρώνω" [1] ήταν το σλόγκαν. Τώρα με τον φόρο δωματίου είναι "δεν μπορώ να μετακομίσω, δεν μετακομίζω".
Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Σκωτσέζικο κοινοβούλιο τον Μάιο, αποκαλύπτουν ότι 105.000 ενοικιαστές στην Σκωτία, αναμένεται να χάσουν μέχρι και το ένα τέταρτο του στεγαστικού επιδόματος εάν έχουν τα λεγόμενα spare bedrooms (κρεβατοκάμαρες που περισσεύουν). Όμως, μόλις 20.000 κατοικίες με μια κρεβατοκάμαρα, αναμένεται να είναι διαθέσιμες για τους παραπάνω ενοικιαστές στον επόμενο χρόνο- και τουλάχιστον 9.000 από αυτές έχουν ήδη διατεθεί σε άλλους ενοικιαστές. Στην περιοχή Highlands Council, όπου επηρεάζονται 2.000 νοικοκυριά, υπάρχουν συνολικά μόλις 164 μικρότερα σπίτια.
Για να χρησιμοποιήσουμε και μία από της αγαπημένες φράσεις της Θάτσερ, "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική" από το να μείνεις και να παλέψεις
[1] Can't pay, won't pay
Μετάφραση: Χρήστος Αβραμίδης
Μετάφραση: Χρήστος Αβραμίδης
Μείνε αμετακίνητος και πάλεψε
Reviewed by Antonisgal
on
12:05:00 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου