Hollande-Mélenchon: Αυτό που πραγματικά τους φέρνει αντιμέτωπους
Ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου έχει πει και το επανέλαβε στην Λιλ : θέλει «να περάσει στην πρώτη θέση της αριστεράς». Δηλαδή μπροστά από τον François Hollande, τον άμεσο ανταγωνιστή του και τρέχων κάτοχο της συγκεκριμένης θέσης. Για να επιτύχει τους στόχους του, ο Jean – Luc Mélenchon υπολογίζει να θέσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την αριστερή πολιτική πτέρυγα γοητεύοντας τους ψηφοφόρους που περιμένουν μεγαλύτερη ριζοσπαστικότητα από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Παρόλο που τα αντίστοιχα προγράμματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μετώπου παρουσιάζουν κοινά σημεία, υπάρχουν πολλές θεμελιώδεις διαφορές, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, των ιδρυμάτων και της οικολογίας. Αντιθέσεις που είναι πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δύο γύρους, ειδικά εάν ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου επιβεβαιώσει στον πρώτο γύρο το ποσοστό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
Εργασία: Ενώ ο François Hollande προτείνει υπερτίμηση του κόστους των μαζικών απολύσεων για τις επιχειρήσεις που αποδίδουν μερίσματα, ο Jean – Luc Mélenchon θέλει σύμφωνα με τον ίδιο να απαγορέψει, απλά και καθαρά, τις απολύσεις.
Αγοραστική Δύναμη: Ο François Hollande στοχεύει σε μια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με βάση την ανάπτυξη και όχι τον πληθωρισμό. Ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου θέλει να ορίσει τον κατώτατο μισθό στα 1700 ευρώ ακαθάριστα από το 2012 (και στα 1700 ευρώ καθαρά από το 2017).
Συνταξιοδότηση: Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος θέλει συνταξιοδότηση στα 60 έτη με 41,5 χρόνια εισφορών. Ο Jean – Luc Mélenchon επιθυμεί την πλήρη συνταξιοδότηση στα 60 έτη. Σχεδιάζει επίσης να αναπροσαρμόσει τα ποσά των συντάξεων (καμία σύνταξη κάτω από τον κατώτατο μισθό).
Δημόσιο Χρέος: Ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Corrèze στοχεύει να περιορίσει τη φοροαπαλλαγή και τα φορολογικά κενά έχοντας ως στόχο έσοδα 29 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να αποπληρώσει το χρέος, ο Jean – Luc Mélenchon θέλει να φορολογήσει βαριά τα μεγάλα εισοδήματα.
Φορολογία: Ο François Hollande αποφάσισε να δημιουρήσει μια νέα φορολογιική κλίμακα στο 45% (για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 150000 ευρώ ανά έτος) και μια άλλη στα 75% για τα εισοδήματα πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο ανταγωνιστής του είναι πιο ριζοσπάστης εφόσον θέλει να δημιουργήσει εννιά νέες φορολογικές κλίμακες με μέγιστη φορολόγηση στο 100% για εισοδήματα πάνω από 360000 ευρώ ανά έτος.
Οικονομία: Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού οργανισμού αξιολόγησης υπό την αιγίδα του Eurogroup ενώ ο αντίπαλος του θέλει να απαγορέψει στους οίκους αξιολόγησης να αξιολογούν τα κράτη.
Πανεπιστήμιο: Ο François Hollande προτείνει τη μεταρρύθμιση του νόμου LRU για την αυτονομία των πανεπιστημίων. Ο Jean – Luc Mélenchon θέλει να τον καταργήσει.
Διαμονή: Ο François Hollande θέλει να περιορίσει τα ενοίκια αλλά μόνο στις περιοχές που η αγορά ενοικίου είναι “εξαιρετικά εκτενής”. Ο Jean – Luc Mélenchon θέλει να τα καταργήσει ή να τα χαμηλώσει.
Μια έκτη Δημοκρατία
Θεσμικά Όργανα: Ένα θεμελιώδες στοιχείο στο πρόγραμμα του Jean – Luc Mélenchon εφόσον θέλει να προωθήσει τη μετάβαση σε μια έκτη Δημοκρατία με τη δημιουργία μια συντακτικής συνέλευσης της οποίας το έργο (νέο Σύνταγμα) θα εγκριθεί με δημοψήφισμα. Ο François Hollande δε θέλει να αλλάξει τίποτα στη λειτουργία των γαλλικών θεσμικών οργάνων.
Εκλογές: Εάν ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στοχεύει στην εισαγωγή αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές, δε διαφέρει από τον αντίπαλο του που θέλει όλες οι ψηφοφορίες να γίνονται με αναλογική εκπροσώπηση.
Δημόσιες Υπηρεσίες: Ο François Hollande θέλει να ανακατανείμει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων ενώ ο Jean – Luc Mélenchon προτείνει την πρόσληψη εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Εκκοσμίκευση: Ο σοσιαλιστής προτείνει να συμπεριληφθεί ο νόμος διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους του 1905 στο Σύνταγμα διατηρώντας την εξαίρεση που θεσπίστηκε από το καθεστώς της Αλσατίας – Μοζέλα. Ο αντίπαλός του θέλει να καταργήσει το Κονκορδάτο (που ισχύει ακόμη σε μερικά γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα).
Πυρηνική Ενέργεια: Ο François Hollande θέλει να μειώσει την πυρηνική ενέργεια από 75 σε 50% στον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού, διατηρώντας ωστόσο την EPR στο Flamanville. Κρίσιμο θέμα για τον Jean – Luc Mélenchon για το οποίο προτείνει δημοψήφισμα.
Άμυνα: Ο σοσιαλιστής υποψήφιος επιθυμεί να συνεχίσει τη στρατηγική των πυρηνικών αντίποινων. Ο συμπρόεδρος του Αριστερού κόμματος θέλει την αποπυρηνικοποίηση των όπλων.
Ευρώπη: Εκεί όπου ο François Hollande προτείνει μόνο την επαναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής συμφωνίας της 9ης Δεκεμβρίου 2011, ο Jean – Luc Mélenchon απαιτεί την έξοδο από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τη σύνταξη ενός νέου νόμου που θα ψηφιστεί με δημοψήφισμα.
Μετανάστευση: Ο François Hollande προτείνει τη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ο Jean – Luc Mélenchon επιθυμεί απλά και καθαρά να τους νομιμοποιήσει όλους.
Πηγή: France Soir
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Μαγγίνα
Hollande-Mélenchon: Αυτό που πραγματικά τους φέρνει αντιμέτωπους
Reviewed by Antonisgal
on
10:28:00 π.μ.
Rating:
1 σχόλιο:
Ένα ενδιαφέρον στο γαλλικό πολιτικό σύστημα είναι ότι οι υπουργοί του συχνά έχουν αναφορές σε κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν στο β΄γύρο τον Πρόεδρο. Έτσι, η συμμαχία αυτή σε κάποιο βαθμό θα γίνει και συγκυβέρνηση (κρίνοντας τουλάχιστον από το παρελθόν). Το σκεπτικό που θέτεις είναι σε στέρεες βάσεις της γαλλικής πολιτικής κουλτούρας. Δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά θα αλλάξουν πολλά, αν γίνει τούτη η συμμαχία τελικά.
Δημοσίευση σχολίου