Ernesto Laclau: Ο θεωρητικός της ηγεμονίας και του λαϊκισμού

Στις 13 Απριλίου 2014 ο σπουδαίος μετα-μαρξιστής πολιτικός θεωρητικός Ερνέστο Λακλάου πέθανε στη Σεβίλλη. Ο ξαφνικός θάνατός του συγκίνησε τους μαθητές του και όλους όσοι είχαν επηρεαστεί από τα γραπτά του. Τις αμέσως επόμενες μέρες δημοσιεύθηκαν νεκρολογίες, δεκάδες άρθρα και αρκετά αφιερώματα για το άρθρο του Αργεντινού θεωρητικού. Στα ελληνικά δημοσιεύθηκε ένα πολύ αξιόλογο αφιέρωμα στα Ενθέματα της Αυγής. 

Στις 9 Φεβρουαρίου 2015 δημοσιεύεται στην εφημερίδα Guardian ένα άρθρο με τίτλο «Γιατί ο Ερνέστο Λακλάου είναι η πνευματική φιγούρα πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos». Το άρθρο παρουσιάζει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αρκετοί πιστεύουν ότι οι ιδέες του Λακλάου είτε επηρέασαν πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos είτε πως βρίσκουν εφαρμογή στη πρακτική αυτών των δυο κομμάτων. Ένα παρόμοιο άρθρο είχε γράψει λίγες μέρες νωρίτερα και ο David Howarth, μαθητής του Λακλάου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. «Δεν υπάρχει συντομότερος δρόμος για την κατανόηση των δυνάμεων που επιχειρούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης από το να διαβάσετε Λακλάου» υποστηρίζουν πολλοί σχολιαστές στην Ευρώπη. Ακόμα και η Γερμανική εφημερίδα Der Freitag στις 16 Φεβρουαρίου, φιλοξενώντας μια συνέντευξη της Σαντάλ Μουφ, συντρόφου του Λακλάου τόσο στη ζωή όσο και στο θεωρητικό έργο, έγραψε ότι πολλά από όσα υποστήριζαν οι δυο στοχαστές τα τελευταία τριάντα χρόνια, βρήκαν εφαρμογή τώρα στην Ελλάδα. Τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ κι ένα συμπόσιο με θέμα την πολιτική κληρονομιά του Λακλάου το οποίο εστίαζε στις περιπτώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos. 

Μήνες μετά το θάνατό του Λακλάου, το έργο του αναδεικνύεται σε κλειδί για την κατανόηση των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων. Με βάση αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το παρόν θεματικό ψηφιακό περιοδικό με σκοπό να δώσουμε μια συνοπτική αλλά επαρκή εικόνα για το ποιος ήταν ο Λακλάου και τι υποστήριξε στο έργο του. Το αφιέρωμά μας περιλαμβάνει μια συνέντευξη των Λακλάου και Μουφ που δημοσιεύθηκε το 1998 στο περιοδικό Red Pepper, ένα απόσπασμα που πραγματεύεται το έργο του Λακλάου από το βιβλίο Το αριστερό ημισφαίριο του Razmig Keucheyan, τη νεκρολογία του Robin Blackburn για τον Λακλάου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian, ένα άρθρο που παρουσιάζει πολύ συνοπτικά κάποια από τα βασικά σημεία του έργου του Λακλάου, ένα άρθρο που συνοψίζει αρκετές από τις κριτικές που δέχθηκε ο Λακλάου και τις συζητήσεις που δημιούργησε η θεωρία του και τέλος ένα απόσπασμα από το βιβλίο Laclau: a critical reader στο οποίο αναδεικνύεται η σημασία του κορυφαίου έργου του Λακλάου και της Μουφ, Ηγεμονία και Σοσιαλιστική Στρατηγική. 

Υ.Γ. Η ομάδα του blog «Κοίτα τον Ουρανό» έχει επηρεαστεί από το έργο των Λακλάου και Μουφ και στο blog μας δημοσιεύονται τακτικά σχετικές αναρτήσεις. Ανaζητήστε τις στο www.afterhistory.blogspot.gr
Ernesto Laclau: Ο θεωρητικός της ηγεμονίας και του λαϊκισμού Ernesto Laclau: Ο θεωρητικός της ηγεμονίας και του λαϊκισμού Reviewed by Afterhistory on 3:38:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.