Μήνυμα αλληλεγγύης από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα στους φοιτητές στο Κεμπέκ


Εμείς, εκπαιδευτικοί στα ελληνικά πανεπιστήμια, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εξαιρετική κινητοποίηση των φοιτητών στο Κεμπέκ: η πιο μεγάλη και μαζική φοιτητική απεργία στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής που τείνει να γίνει μία από τις πιο σημαντικές εκστρατείες στον κόσμο ενάντια στη λιτότητα.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα παρακολουθεί με αγανάκτηση, αλλά και με ελπίδα επίσης, τον αγώνα των φοιτητών για να εμποδίσουν την αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων και να αντισταθούν σε μια πρωτοφανή νεοφιλελεύθερη επίθεση στις κοινωνικές επιβαρύνσεις.

Παρακολουθούμε με αγανάκτηση, επειδή η δρακόντεια καταστολή που ασκείται από την κυβέρνηση απείλησε όχι μόνο την ελεύθερη έκφραση και τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά επίσης και την ίδια τη ζωή των φοιτητών που αγωνίζονται, καθώς και των εκπαιδευτικών, του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων και των άλλων αλληλέγγυων πολιτών. Οι νόμοι, που περιορίζουν απόλυτα το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, απειλούν τη δημοκρατία και προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της εκπαίδευσης. Όταν η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, η ανυπακοή γίνεται υποχρέωση.

Και παρακολουθούμε με ελπίδα, επειδή η φωνή του φοιτητικού κινήματος του Κεμπέκ δίνει σε ολόκληρο τον κόσμο πολύτιμα μαθήματα μαχητικότητας και επιμονής ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και υπέρ της υπεράσπισης μιας δημόσιας και δημοκρατικής παιδείας.

Σε αυτό τον αγώνα, είμαστε πολλοί. Η κινητοποίηση μας είναι πολύ ισχυρή για να αντέξει. Από το Κεμπέκ στο Λονδίνο και τη Ρώμη, από το Σαντιάγο στη Βιέννη και την Αθήνα, η ακαδημαϊκή κοινότητα δίνει τον ίδιο αγώνα. Στην Ελλάδα, έχουμε ήδη καταφέρει το 2006 να εμποδίσουμε μια συνταγματική τροπολογία που απέβλεπε στην κατάργηση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Επιπλέον, το 2011-2012, πετύχαμε να απονομιμοποιήσουμε  και να αδρανοποιήσουμε ένα νόμο που απέβλεπε στη νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Είμαστε πολλοί και ως εκ τούτου είμαστε αισιόδοξοι και έχουμε αυτοπεποίθηση. Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε η εκπαίδευση να ξαναγίνει ένα δημόσιο αγαθό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εμείς, οι έλληνες πανεπιστημιακοί, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον υπέροχο αγώνα σας, ο οποίος είναι και δικός μας αγώνας.


To κείμενο υπογράφουν 146 ακαδημαϊκοι. Ανάμεσα τους, οι Ιφιγένεια Καμτσίδου, Νικόλας Σεβαστάκης, Γιάννης Κρεστενιτης, Παύλος Πανταζής, Σπύρος Μαρκέτος, Ξένια Χρυσοχόου, Γιώργος Διβάρης, Ρία Καλφακάκου, Μιχάλης Σπρουδαλάκης, Γιάννης Μηλιός, Αλέξης Μπένος.

Πηγή: 
Andrew Gavin Marshall
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Μαγγίνα
Μήνυμα αλληλεγγύης από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα στους φοιτητές στο Κεμπέκ Μήνυμα αλληλεγγύης από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα στους φοιτητές στο Κεμπέκ Reviewed by Antonisgal on 7:26:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.