Η καρδιά του κτήνους

Άγνωστου Έλληνα συγγραφέα


Ποιος θα το περίμενε σχεδόν πέντε δεκαετίες αφότου ο Γκυ Ντεμπόρ «σκίτσαρε» το πρόσωπο του «κτήνους» με το αριστούργημα του «Η κοινωνία του θεάματος», το έργο του να παραμένει επίκαιρο ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή στο παρελθόν. Το γνωρίζουν όλοι, οι περισσότεροι το αποδέχονται και ακόμα και όσοι το απορρίπτουν απλά αντικαθιστούν το τρομακτικό του πρόσωπο με ένα αντισυμβατικό προσωπείο. Για όσους δεν έγινε ακόμα ξεκάθαρο τι ακριβώς εννοώ με την χρήση του όρου «κτήνος» θα προσπαθήσω να το αναπαραστήσω ανάγλυφα με την βοήθεια παραδειγμάτων.
-->
Η Κερκόπορτα για την άλωση κάθε συνείδησης που διαμορφώθηκε εμποτισμένη με τις παραδοσιακές αρχαιοελληνικές και κοινοτικές αξίες δεν είναι άλλη από τις ξένες τηλεοπτικές σειρές… Από το αποκαλυπτικό Supernatural και την πολυμήχανη παρέα του Numbers μέχρι το μικρό χωριό του Small Ville και την αστραφτερή-πορσελάνινη ζωή της Gossip Girl στο Manhattan. Χωρίς να προσπαθώ να μειώσω καθόλου τα συχνά ξεχωριστής έμπνευσης σενάρια των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, διακρίνω ένα δεσμό μεταξύ τους που καταρχήν μου προκαλεί επιφυλάξεις. Οι αξίες που προάγουν σχεδόν στο σύνολο τους οι τηλεοπτικές σειρές αποτελούν ένα μίγμα καταστροφής. Το κοκτέιλ περιέχει ολίγον από υπερκατανάλωση, έντονες δόσεις ισλαμοφοβίας , και φυσικά «δυναμικό» νεοσυντηρητισμό. Η μάχη για την ομογενοποίηση των ταραγμένων συνειδήσεων φυσικά έχει πολλαπλά επίπεδα. Στα επιφανειακά στρώματα αυτής της ιδιότυπης κόλασης συναντάμε την υπέρ αιωνόβια Disney ενώ στα χαμηλότερα την ίδια την καρδιά του κτήνους , την σύγχρονη ειδησεογραφία.
Η εγχώρια τηλεοπτική βιομηχανία ακολουθώντας πιστά τα βήματα της μητέρας Δύσης δημιούργησε τις αντίστοιχες σχολές δημοσιογραφίας. Έτσι το αστέρι ακολούθησε τα βήματα του NBC , το μεγάλο κανάλι είναι στα χνάρια του CBS ενώ ο ουρανός ακολουθεί δρόμους παράλληλους με το BBC και το CW. Η άρχουσα σύμπραξη στην Ελλάδα αναβάπτισε την παραδοσιακή δημοσιογραφία και δημιούργησε τον πυρήνα της νέας τάξης πραγμάτων. Έναν πυρήνα που αποτελείται από τέσσερα στοιχιά. Την ελλιπή και κατευθυνόμενη ενημέρωση, την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, την ομογενοποίηση των συνειδήσεων και τέλος την αναδιάταξη της δυναμικής των εξουσιών.
Σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται κανείς μας δεν έχει την πολυτέλεια και την δύναμη να απορρίψει συλλήβδην την ξένη κουλτούρα και την δυναμική των Μ.Μ.Ε. Αυτό όμως που μπορεί να συμβεί είναι να ενισχυθεί η πολυφωνία και η ανταλλαγή απόψεων μέσω τους ως τώρα απόρθητου διαδικτύου. Άλλωστε ο ιστός δίνει την δυνατότητα σε αυτούς που μετέχουν στα μυστικά του να αποτελούν και ένα άτυπο ελεγκτικό σώμα. Επιπλέον πρέπει να επανεκτιμηθεί η ελληνική κουλτούρα και να αναδειχθούν τα βαθύτερα συμπεράσματα της φιλοσοφίας της. Θεμελιωδέστερο όλων όμως είναι να ανακαλύψει ο Έλληνας αυτήν την δημιουργική θετική ψυχολογία που θα αποτρέψει την δημιουργία χαμένων και σκλαβωμένων γενιών.
Η καρδιά του κτήνους Η καρδιά του κτήνους Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 12:39:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.