Ιρλανδικο προγραμμα λιτοτητας : το τελευταιο στοιχημα

H Paddy Power, μια εταιρία στοιχημάτων, έγινε χθες η μεγαλύτερη οικονομικά επιχείρηση της Ιρλανδίας, προσπερνώντας τις τράπεζες Η είδηση έχει περισσότερο συμβολικό νόημα Οι τράπεζες και οι πράκτορες στοιχημάτων της Ιρλανδίας συγκαταλέγονται και οι δυο στις επιχειρήσεις τζόγου Μόνο που οι πράκτορες στοιχημάτων ει ναι καλύτεροι στην εκτίμηση των κινδύνων.
Στο Δουβλίνο μια ταπεινωμένη και απελπισμένη κυβέρνηση προωθεί αυτό που αποκαλείται Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης 2011-2014. Ο τίτλος είναι αισιόδοξος, το περιεχόμενο αποκαλυπτικό Η Ιρλανδία αντιμετωπίζει αύξηση φόρων ύψους 5 δις ευρω και περικοπές δαπανών ύψους 10 δις ευρω περα των περικοπών ύψους 15 δις ευρω που είχαν ηδη ανακοινωθεί Ο Φ.Π.Α. θα φτάσει το 24% μέχρι το 2014. Οι μισθοί θα μειωθούν.
Η Ιρλανδία που μπήκε στην οικονομική κρίση με μια απο τις χαμηλότερες αναλογίες χρέους προς Α.Ε.Π., οδηγείται στην επαιτεία απο την ασωτία των τραπεζών και την απόφαση της κυβέρνησης να σηκώσει το φορτίο της στήριξης του αδύνατου δανεισμού τους. Αυτό που ξεκίνησε ως κρίση του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα απειλεί τώρα τη βιωσιμότητα του κράτους.
>Αυτή τη βδομάδα η Standard & Poor's υποβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας και χτες παρα το σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει τις ανάγκες δανεισμού στο 9% του Α.Ε.Π. , το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε. Εύλογα οι καλές οικονομικές ειδήσεις απο τις Η.Π.Α. , την Γερμανία ακόμη και την Αγγλία χρησίμευσαν μονο για να εκθέσουν τα επόμενα επιλεγμένα θύματα των αγορών. Η Πορτογαλία, πιθανότα η επόμενη χώρα στη σειρά, σφυροκοπείται. Το ιδιο συμβαίνει στην Ισπανία και την Ιταλία.
Σε καθε περίπτωση το πρόβλημα είναι διαφορετικό αλλα οι συνέπειες είναι ίδιες. Οι στατιστικές εκθέσεις της Ελλάδας αποδείχθηκαν μυθιστοριογραφία και το κράτος ανάρμοστο. Στην Ιρλανδία οι τράπεζες ήταν το πρόβλημα. Στην Ισπανία έχουμε μια μίξη και των δυο. Η πραγματική οικονομία, γιατι τουλάχιστον η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν ενα σοβαρό κι εν μέρει ακμάζοντα ιδιωτικό τομέα, μετρά λιγότερο απο τις δευτερογενείς εκτιμήσεις του City σχετικά με τη πιθανότητα αθέτησης πληρωμών. Το ευρω που υποτίθεται οτι ενθαρρύνει μια συνολική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, απειλείται κι αποδυναμώνεται απο την επιδείνωση των διαφορών ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Στη πράξη η Ευρωζώνη εχει ηδη δυο ταχύτητες. Μια "γερμανική", βόρεια που περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Φινλανδία και απο την άλλη τα αδύναμα απειλούμενα περιφερειακά κράτη οπως η Ελλάδα. Το μόνο που έχουν κοινό είναι το νόμισμα κι αυτό ισως οχι για πάντα.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν ενα βήμα μπροστά απο τις αγορές διασώζοντας την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Αυτή η επιτυχία ομως δεν συνδυάστηκε απο μια βαθύτερη συνεργασία. Τα κράτη αφέθηκαν να σχεδιάσουν μονα τους τα δικά τους σχέδια λιτότητας και τις φορολογικές τους πολιτικές. Ακόμη και με αυτό το εξασθενημένο κράτος, η Ιρλανδία διατήρησε το φόρο των επιχειρήσεων στο 12,5%. Χωρις αυτο, η βραχυπρόθεσμη οικονομική κατάρρευση θα ήταν χειρότερη. Η συνέχιση του όμως τονίζει την έλλειψη ενότητας κι ομοφωνίας πίσω απο τη προφανή επιτυχία των βραχυπρόθεσμων διασώσεων.
Η αποσπασματική πυρόσβεση μπορεί να μην αποσβήσει τη πυρκαγιά που απειλεί να καταπιεί ολόκληρη την ήπειρο. Η ευρωπαϊκή οικονομία εξαρτήθηκε από τη δυνατότητα της Γερμανίας να παράγει κεφαλαιακά πλεονάσματα και να τα εξάγει στα φτωχότερα μέρη της Ευρώπης. Αυτό το σύστημα κατέρρευσε. Κανείς δεν ξέρει τι θα το αντικαταστήσει. Στο μεταξύ ολοι φοβούνται.

Πηγή: The Guardian
Επιμέλεια μετάφρασης Αντώνης Γαλανόπουλος
Ιρλανδικο προγραμμα λιτοτητας : το τελευταιο στοιχημα Ιρλανδικο προγραμμα λιτοτητας : το τελευταιο στοιχημα Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 12:16:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.