Ταυτότητα
Η απαρχή
Το ιστολόγιο "Κοίτα τον Ουρανό" δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Θα προσδιορίζαμε την έναρξη λειτουργίας του στον Μαϊο του 2009.
Η πρώτη τότε προσπάθεια παρουσίασης της φυσιογνωμίας του ιστολογίου, γραμμένη από τον Φώτη Γαϊτάνη, εμπνευστή του ιστολογίου, έλεγε: "Η πρόσφατη μετάλλαξη και αναδιάρθρωση του καπιταλισμού μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Η παρούσα δομική κρίση του συστήματος αποτελεί πλήγμα για την κοινωνία αλλά και ευκαιρία για την ανθρωπότητα να πραγματοποιήσει μια αλλαγή ιστορικού παραδείγματος". Διαπιστώσεις που ισχύουν στο ακέραιο πέντε ολόκληρα χρόνια μετά.
Ο τίτλος
Η πλήρης φράση "Ιστορία ερχόμαστε... Κοίτα τον ουρανό" χρησιμοποιήθηκε με διάφορους τρόπους τα χρόνια μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Έγινε τίτλος του λευκώματος του Άρη Χατζηστεφάνου για τα γεγονότα του Δεκέμβρη, το οποίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2009 ενώ το καλοκαίρι του 2011 έγινε τίτλος σε μια σειρά από Βραδιές νέων ποιητών στη μνήμη του Νίκου Καρούζου. Η πηγή βρίσκεται μάλλον σε ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που διάβασε ο Subcomadante Marcos, την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ της Οργής της Αξιοπρέπειας στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας τον Ιανουάριο του 2009. Στο μήνυμα αναφέρεται οτι "Το Φεστιβάλ άνοιξε με τα λόγια του ανώνυμου Μανιφέστου των Εξεγερμένων νέων της Ελλάδας: «Ως εδώ! Ιστορία Ερχόμαστε! Κοίτα ψηλά στον ουρανό!»."
Πέρα από τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, η ιδέα της προσφυγής στον ουρανό έχει από μόνη της μια ιστορία, καθώς συνδέεται με τη ριζοσπαστική σκέψη και πράξη από τον Γαλλικό Διαφωτισμό και έπειτα. Την θεωρία περί "προσφυγής στον ουρανό" την συναντάμε πολύ καθαρά στην "Δεύτερη πραγματεία περί κυβερνήσεως" του Τζον Λόκ. Εκεί, η προσφυγή στον ουρανό επιχειρείται σε περίπτωση που οι άρχοντες παραβιάσουν το καταπίστευμα και φανούν ανάξιοι της εμπιστοσύνης που τους έδειξε ο λαός. Άλλοι θεωρητικοί και συγγραφείς συνδέουν ρητά την προσφυγή στον ουρανό με την πολιτική επανάσταση.
Περιεχόμενο
Ως προς το περιεχόμενο, το ιστολόγιο έχει αλλάξει πολύ μέσα στα χρόνια. Τα πρώτα χρόνια υπήρχαν λίγες, αραιές αναρτήσεις, κυρίως πολιτικής επικαιρότητας και με μεγάλο ποσοστό αναδημοσιεύσεων. Τον τελευταιο χρόνο λειτουργίας του, το ιστολόγιο δεν έχει σχεδόν καθόλου αναδημοσιεύσεις, έχει μια σταθερή ροή αναρτήσεων αν και αυτή παραμένει μικρή. Παρατηρούνται επίσης δυο βασικές αλλαγές: 1) η στροφή από την επικαιρότητα και το πολιτικό σχόλιο στην ανάλυση και την πολιτική θεωρία και 2) η συστηματική μεταφραστική δουλειά. Στα δεκάδες άρθρα που έχουμε μεταφράσει συγαταλέγονται άρθρα των Slavoj Zizek, Immanuel Wallerstein, Chantal Mouffe, Philippe Marliere, Etienne Balibar, Tariq Ali, Srecko Horvat, Owen Jones, Jean-Paul Sartre, Guy Standing, Jaques Ranciere κι άλλων.
Σημαντικό κομμάτι του ιστολογίου είναι και οι συνεντεύξεις που έχουμε πραγματοποιήσει. Στο ιστολόγιό μας παραχώρησαν συνέντευξη μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης του ΑΠΘ, ο καθηγητής οικονομικών Κώστας Λαπαβίτσας, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Paul Mason, ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Γιώργος Αυγερόπουλος, ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Άρης Χατζηστεφάνου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο καθηγητής και συγγραφέας Νίκος Κοτζιάς.
Τέλος, στο ιστολόγιο έχουν συμβάλει καταθέτοντας τις απόψεις τους με αποκλειστικά άρθρα σημαντικοί ακαδημαϊκοί και πολιτικοί όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, ο καθηγητής οικονομικών Γιώργος Δουράκης, ο καθηγητής και συγγραφέας Κώστας Μελάς, η καθηγήτρια Ψυχολογίας Ξένια Χρυσοχόου, ο δημοσιογράφος Χριστόφορος Κάσδαγλης και ο δημοσιογράφος Τάσος Τσακίρογλου.
Συντάκτες και συνεργάτες
Αντώνης Γαλανόπουλος
Πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. το 2011. Αυτή τη περίοδο τελειώνει το μεταπτυχιακό του στην Πολιτική Θεωρία και Φιλοσοφία και πάλι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ανάλυση λόγου, ο μετα-δομισμός, η κριτική ψυχολογία, ο μετα-μαρξισμός, η ιδεολογία και η κριτική θεωρία. Twitter: @antonisgal
Κωνσταντίνα Μαγγίνα
Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009 για να γίνει τοπογράφος. Κάπου στο 3ο έτος αποφάσισε ότι τα όργανα και οι μετρήσεις δεν κάνουν για αυτή κι έπιασε τους χάρτες. Από τότε δεν τους άφησε ποτέ και πορεύεται με πυξίδα τη ριζοσπαστική χαρτογραφία. Ταυτόχρονα η τρέλα της για τα γαλλικά οδήγησε στη μετάφραση κειμένων τα οποία ανεβαίνουν σε αυτό το ιστολόγιο. Ενίοτε τιτιβίζει κιόλας.
Θώμη Γάκη
Από τις σπουδές για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή στη Μετάφραση. Το πάθος μου έγινε και το επάγγελμά μου. Μεταφορά ειδήσεων, γεγονότων και απόψεων.
Σταματίνα Τσιμοπούλου
«Δυνάμει» δασκάλα, «εν ενεργεία» ανήσυχη, δραστήρια, φιλόδοξη και φιλομαθής. Λατρεύω την ανάγνωση και τελευταία γράφω συστηματικά… ίσως γιατί έχω ανάγκη να «ακούω» τον εαυτό μου… ίσως γιατί ο κόσμος σταμάτησε να «ακούει» πια! Αν, όπως λέει ο Borges, το γράψιμο δεν είναι παρά ένα κατευθυνόμενο όνειρο, θα το υπηρετώ ανανεώνοντας τις προσδοκίες για μια κοινωνική ουτοπία, που ίσως πλέον να φαντάζει πιο μακρινή αλλά και πιο επιτακτική από ποτέ!
Κonstantin Schlaucher
Από την Χαριλάου στο Νόϊκελν, “επιστημονικός μετανάστης” από τον Οκτώβριο του 2013, αναζητητής εμπειριών και ταυτοτήτων εδώ και μια δεκαετία.
Επικοινωνία με το ιστολόγιο: afterhistoryblog@gmail.com
Ταυτότητα
Reviewed by Antonisgal
on
4:27:00 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου