Τι συμβαίνει με το νερό;

Μετά την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμών της Βολιβίας στην Ελλάδα, αρχίζει να θερμαίνεται εκ νέου το πολιτικό κλίμα στην Θεσσαλονίκη αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Μάλιστα, η κυβέρνηση έδωσε -εκ νέου- παράταση, μεταθέτοντας την πώληση της ΕΥΑΘ για τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014. Η επιλογή της χρονικής αυτής μετάθεσης παρουσιάστηκε  από τη κυβέρνηση ως αποτέλεσμα γραφειοκρατικού κωλύματος, όμως σίγουρα συντέλεσε σε αυτήν ο φόβος των λαϊκών κινητοποιήσεων που, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα, θα δημιουργούσε μια επικίνδυνη συνθήκη.

Πάντως, η κυβέρνηση Σαμαρά ξεγυμνώθηκε -για ακόμα μια φορά- αφού ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Τρόικα δεν πιέζει την Αθήνα για την πώληση του νερού, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Παρότι κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν ισχύει, δείχνει τον προβληματισμό που επικρατεί ακόμη και σε μερίδες της αστικής τάξης σχετικά με τις μονίμως αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις νερού που έχουν πραγματοποιηθεί. Επομένως, σε συνδυασμό και με τις λαϊκές αντιδράσεις,  ακόμα και η Ε.Ε.
αναγκάζεταινα πάρει αποστάσεις, αδειάζοντας τον Σαμαρά…
 
Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αρχικά σε συνάντηση με το σωματείο ανέφεραν ότι δεν ευθύνονται αυτοί για την ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά η κυβέρνηση, στη συνέχεια πέρασαν στην επικοινωνιακή αντεπίθεση δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση αλλά για "αξιοποίηση" των υποδομών για μερικά χρόνια.

Από την άλλη, το κύμα αλληλεγγύης μεγαλώνει, ενώ χαρακτηριστικό της λαϊκής υποστήριξης είναι ότι οι αρτοποιοί, σε περίπτωση που αποφασιστεί η διενέργεια άτυπου δημοψηφίσματος, προτίθενται να στήσουν κάλπες μέσα στα μαγαζιά τους έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών.

Με δεδομένη, λοιπόν, την δημοσιότητα που αναμένεται και πρέπει να πάρει το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, επισυνάπτουμε μία λίστα επιλεγμένων βίντεο που δείχνουν τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες μέλη της Ε.Ε. για να ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης, τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη και τέλος παραδείγματα επιστροφής των συστημάτων ύδρευσης σε δημόσια χέρια.





 Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης και Αντώνης Γαλανόπουλος
Τι συμβαίνει με το νερό; Τι συμβαίνει με το νερό; Reviewed by Afterhistory on 10:50:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.