ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ( παρά του μή έχοντος)


Στην εποχή που μας στοιχειώνουν τα μαύρα χαμπέρια και ο αλλόκοτος φόβος για το αύριο κάτι έρχεται να ταράξει τα νερά της βαρετής ιδιωτικής τηλεόρασης. Μια σειρά που ανακατεύει την παράδοση του Καραγκιόζη, το Southpark και την τέχνη του animation υπο το βλέμα ενός σοφιστή συγγραφέα της ύστερης αρχαιότητας. Η ανασκαφή στην αχανή βιβλιοθήκη της μαμάς μας οδήγησε στο 120 μ.χ. και στον Λουκιανό, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή του Ευφράτη της Συρίας. Ανάμεσα στα έργα του Λουκιανού συγκαταλέγονται και οι περίφημοι «Νεκρικοί Διάλογοι» ένα έργο με σατυρικούς διαλόγους που πραγματεύεται την σχέση των ανθρώπων με τους θεούς και τις αντιλήψεις της εποχής. Στους «Νεκρικούς Διαλόγους» συναντάμε τον Μένιππο, ένα κυνικό φιλόσοφο που πέρασε στην ιστορία ως ο μοναδικός τσαμπατζής που διέσχισε τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο στον βαρκάρη του κάτω κόσμου Χάροντα.
Αλλά ας μας τα εξηγήσει σωστότερα ο Λουκιανός, ο ίδιος...
Η βάρκα του Χάροντα φτάνει στην απέναντι όχθη. Οι νεκροί κατεβαίνουν ένας-ένας πληρώνοντας το ναύλο τους στον Χάροντα και χάνονται δεξιά. Τελευταίος βγαίνει ο Μένιππος, που πάει να φύγει χωρίς να πληρώσει. Ο Χάρος τον πιάνει από τον ώμο:

ΧΑΡΟΣ: Κατέβαινε, βρε καταραμένε, τον ναύλο!

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Δε πα' να φωνάζεις Χάρε, όσο θές.

Χ: Πλήρωσε ρε σου λέω, για το ταξίδι που 'καμες!

Μ: Δε μπορείς να πάρεις από κάποιον που δεν έχει.(Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος)

[…]

Χ: Βρωμιάρη. Θα σε πάω στον Πλούτωνα, αν δε πληρώσεις.

Μ: Κι εγώ θα σου ρίξω μία με το κουπί και θα σου σπάσω το κρανίο.

Χ: Τζάμπα ταξίδεψες δηλαδή;

Μ: Ο Ερμής, που με κουβάλησε 'δω, αυτός να σε πληρώσει.

ΕΡΜΗΣ: Θα 'πρεπε να πουληθώ ολόκληρος αν ήταν να πληρώνω για τους πεθαμένους.
[Λουκιανός, Νεκρικοί Διάλογοι].
Aφού μεταλάβαμε όλοι μαζί την πρωτόλεια γνώση του κειμένου παραθέτουμε το trailer για να απολαύσουμε όλοι μαζί πως ένα αριστούργημα του αρχαίου κόσμου έρχεται και δένει με το σήμερα.

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ( παρά του μή έχοντος) ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ( παρά του μή έχοντος) Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 9:57:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.