Η Ελλάδα μας αφορά όλους

Της Sahra Wagenknecht*

Χρόνια τώρα χρησιμοποιείται η Ελλάδα από τους έχοντες την εξουσίας ως ένα εργαστήριο πειραμάτων. Εξετάζεται σε ποιο βαθμό μπορεί κανείς σε μια δημοκρατική χώρα να μειώσει μισθούς και συντάξεις, να καταργήσει θέσεις εργασίας και να καταστρέψει κοινωνικές δομές. Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος είναι καταστροφικά. Παραπάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι άνεργοι, περίπου ένα πέμπτο δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει το σπίτι του, το ρεύμα και τα βασικά είδη διατροφής. Ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει πλέον ασφάλιση υγείας. Το συνολικό σύστημα υγείας έχει καταρρακωθεί, καθώς ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό απολύονται μαζικά και τα νοσοκομεία κλείνουν. 

Από τον Ιανουάριο υπάρχει στην Ελλάδα μια νέα κυβέρνηση, η οποία θέλει να τερματίσει αυτήν την καταστροφή. Ωστόσο προσκρούει πάνω στις ισχυρές αρνήσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών, που δεν είναι θετικοί σε διαπραγματεύσεις ή μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα περικοπών που έχει επιβληθεί. Είναι προτιμότερο για κάποιους να στείλουν την Ελλάδα στην χρεοκοπία με την ελπίδα ότι θα καταρρεύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα επέφερε βαρύτατες πληγές στην δημοκρατία και θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της Δεξιάς. Μια αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια νίκη για όλους αυτούς, οι οποίοι και στην Γερμανία επιθυμούν να γκρεμίσουν το δικαίωμα στην απεργία και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να μισοανοίξει την πόρτα για μια ευρωπαϊκή πολιτική προς το συμφέρον των μισθωτών. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την πόρτα αυτή να ξανακλείσει! 

Η αλληλεγγύη με την Ελλάδα δεν πρέπει να ταυτίζεται ωστόσο με την υποστήριξη παροχής νέων «πακέτων σωτηρίας». Στην τελική αυτά τα «πακέτα σωτηρίας» δεν αποτέλεσαν κάποια βοήθεια, παρά συνετέλεσαν σε ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας με την παροχή του μεγαλύτερου «δανείου βοήθειας» στην ιστορία σε μια μικρή και χρεοκοπημένη χώρα, με στόχο μόνο να προφυλαχτούν οι μεγάλες τράπεζες και οι πλούσιοι ολιγάρχες από πιθανές χρηματικές απώλειες. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται μια διαγραφή του χρέους! Δίχως τη διαγραφή του χρέους τα δάνεια θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σαν μοχλός εκβιασμού για νέες κοινωνικές περικοπές και ως εργαλείο χειραγώγησης των λαών των διαφόρων χωρών και ως μέσο δημιουργίας ενός κλίματος αντιπαλότητας μεταξύ των λαών. 

Αλληλεγγύη με την Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση την προπαγάνδας περί υποτιθέμενων «άπληστων Ελλήνων» και το ξεσκέπασμα των ψεμάτων κατά της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλληλεγγύη με την Ελλάδα σημαίνει να μην είναι κανείς αμέτοχος όταν τα συνδικάτα χάνουν τα δικαιώματα τους, όταν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και όταν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται. Αλληλεγγύη είναι επίσης ο αγώνας μας στην Γερμανία για καλύτερους μισθούς, συντάξεις και συνθήκες εργασίας. Αν δεν καταφέρουμε εδώ στην Γερμανία να ανακαλέσουμε μέτρα όπως η σύνταξη στα 67 χρόνια, τους εξευτελιστικούς νόμους Hartz και την σταθερή μείωση των συντάξεων, τότε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα έχουν αναλόγως ελάχιστες πιθανότητες να αντισταθούν απέναντι σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

*Η Sarah Wageknecht είναι αντιπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) 

Πηγή: Εφημερίδα Tageszeitung junge Welt 
Μετάφραση: Κonstantin Schlaucher
Η Ελλάδα μας αφορά όλους Η Ελλάδα μας αφορά όλους Reviewed by Afterhistory on 7:36:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.