Αλλαγή στην Ελλάδα, Αλλαγή στην Ευρώπη, Αλλαγή για όλους




Η πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι υψίστης σημασίας για όλους όσοι επιθυμούν η Ευρώπη να αλλάξει πορεία. Μια τέτοια νίκη θα αποτελέσει έκφραση του αιτήματος για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη: για την ελπίδα. Οι απειλές και η πίεση που ασκείται από τους ηγέτες της ΕΕ, τη τρόικα και τους χρηματοοικονομικούς κύκλους με στόχο να επηρεάσουν την εκλογική επιλογή των Ελλήνων πολιτών είναι απαράδεκτη.



Σε όλη την Ευρώπη, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να λαμβάνει τις αποφάσεις του ελεύθερα. Να σταματήσει τη λιτότητα. Να πει όχι στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Να ανοίξει το δρόμο για μια πραγματική εναλλακτική λύση για την Ελλάδα- για έναν κοινωνικό και δημοκρατικό αναπροσανατολισμό.

Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν υποταχθεί στην τρόικα, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κάνουν το αντίθετο. Έχουν δημιουργήσει, σε στενή συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα, μια ευρεία συμμαχία της οποίας η δυναμική μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του προτείνουν την αντεπίθεση ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσει την Ελλάδα έναν αξιόπιστο παίκτη και θα αναδείξει την επιβίωση της χώρας και του λαού ως προϋπόθεση κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα πορεία, απορρίπτοντας τη διαφθορά και την κηδεμονία, επιλέγοντας αντί αυτών μια νέου τύπου ανάπτυξη προς όφελος όλων. Θα προτείνει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος με στόχο να ακυρώσει μερικώς το χρέος. Οι όροι αποπληρωμής για το υπόλοιπο χρέος θα διευκολύνουν την οικονομική ανάπτυξη, μέσα από ένα μεγάλο δημόσιο επενδυτικό πρόγραμμα – το οποίο δεν πρέπει να περιληφθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης –, και θα δώσουν τη δυνατότητα να δοθεί απάντηση στις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προτείνει ένα νέο «Ευρωπαϊκό New Deal» για μια ανθρώπινη ανάπτυξη και μια περιβαλλοντική μετάβαση. Σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να σπάσουμε τη λογική που καταστρέφει τις ευρωπαϊκές συλλογικές κοινωνικές κατακτήσεις και τροφοδοτεί την άνοδο του εθνικισμού και του δεξιού λαϊκισμού. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο με βάση την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, τη συνεργασία και τη δημοκρατία.

Σε όλη την Ευρώπη, πιστεύουμε ότι μια τέτοια αλλαγή στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει το μέλλον μόνο του ελληνικού λαού. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεφύγει από τη σημερινή καταστροφική κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει το σπόρο της αλλαγής για την Ευρώπη. Η ρήξη με τις πολιτικές λιτότητας θα ήταν ένα μήνυμα, μια πηγή ελπίδας για όσους θέλουν να αντισταθούν. Την ίδια στιγμή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, η κυβέρνηση του θα χρειαστεί τεράστια στήριξη από τους λαούς της Ευρώπης μπροστά στις πιέσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πολιτικές δυνάμεις που φοβούνται οποιαδήποτε απόκλιση από το παρωχημένο πλαίσιο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Σε όλη την κοινωνία, από τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις έως τις οργανώσεις και τις δομές της καθημερινότητάς μας: Δεν δεχόμαστε την πίεση που ασκείται για να αποτρέψουν τον ελληνικό λαό από την άσκηση της ελεύθερης επιλογής του. Εκείνοι που ασκούν σήμερα τις πιέσεις μοιράζονται την ευθύνη για τη διαιώνιση των επιβλαβών «θεραπειών σοκ» με κάθε κόστος.

Σε όλη την Ευρώπη, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, στηρίζοντας εκείνους που συμμετέχουν σε αγώνες, αλλάζοντας την ισορροπία της εξουσίας, διεξάγοντας τη μάχη των ιδεών και ενώνοντας όλους εκείνους που θέλουν να χτίσουν, μαζί με τον ελληνικό λαό, μια κοινωνική, περιβαλλοντική και δημοκρατική Ευρώπη. Συμπαραστεκόμαστε στον ελληνικό λαό, γιατί η δική τους μάχη είναι και δική μας.

Το κείμενο υπογράφουν 300 διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται στην σελίδα http://www.with-the-greeks.eu/ και η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Ανάμεσα στους πρώτους 300 υπογράφοντες συγκαταλέγονται οι Giorgio Agamben, Tariq Ali, Etienne Balibar, Judith Butler, Noam Chomsky, Costas Douzinas, Michael Hardt, Marta Harnecker, David Harvey, Srecko Horvat, Maurizio Lazzarato, Ken Loach, Philippe Marliere, Chantal Mouffe, Antonio Negri, Leo Panitch, Saskia Sassen, Peter Thomas, Alberto Toscano, Enzo Traverso, Immanuel Wallerstein, Slavoj Zizek.
Αλλαγή στην Ελλάδα, Αλλαγή στην Ευρώπη, Αλλαγή για όλους Αλλαγή στην Ελλάδα, Αλλαγή στην Ευρώπη, Αλλαγή για όλους Reviewed by Antonisgal on 11:50:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.