Στηρίζουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ιδρύθηκε το 1997. Φέτος διεξήχθη για 15η φορά από την 1η έως τις 8 Δεκεμβρίου στον Πύργο και σε άλλες πόλεις της Ηλείας αλλά και στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Μεσολογγίου, την Κινηματογραφική Λέσχη του Μεσολογγίου και καθώς και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας. Στα πλαίσια του φεστιβάλ διαγωνίστηκαν 51 ταινίες από όλο τον κόσμο. Παράλληλα με το 15ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διεξήχθη και η 12η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio. Στην Camera Zizanio συμμετέχουν παιδιά και νέοι έως 20 ετών με τις δικές τους ταινίες. Για πρώτη φορά φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 180, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών στη διοργάνωση.


Παρά την επιτυχία του, το Φεστιβάλ τίθεται σε κίνδυνο εφόσον το πρόβλημα της χρηματοδότησής του παραμένει ακόμα άλυτο. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τη διοίκηση του Φεστιβάλ, ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Δημήτρης Σπύρου ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρέπεμψε το θέμα της χρηματοδότησης του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και αφού η φετινή διοργάνωση θα έχει ολοκληρωθεί.» Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαβεβαίωνε τους προηγούμενους μήνες την διοίκηση του Φεστιβάλ για τη συμμετοχή της με ποσό 70000 ευρώ αντί για 120000, όπως αρχικά είχε οριστεί, λόγω μείωσης του προϋπολογισμού της. Η απόφαση όμως δεν έχει παρθεί. «Πιστεύουμε ότι η παρελκυστική αυτή τακτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν αποτελεί παρά μια μεθόδευση, η οποία τελικά έχει στόχο να μην χρηματοδοτηθεί το Φεστιβάλ», τόνισε ο κ. Σπύρου. Τέλος δήλωσε ότι «ο κινηματογράφος είναι πολιτισμός και ο πολιτισμός είναι μια δυναμική μορφή αντίστασης της κοινωνίας απέναντι σε κάθε είδους κρίση, οικονομική, ηθική, πνευματική, όπως είναι αυτή που βιώνει η χώρα μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινηματογράφο, θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολιτισμό, γιατί έχουμε δίπλα μας μια ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά, στηρίζει και τελικά θα γίνει ασπίδα προστασίας αυτού του θεσμού. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αν σταματήσει το Φεστιβάλ 15.000 παιδιά που το αγαπούν και λαχταρούν κάθε χρόνο, θα στενοχωρηθούν και 2.000 από αυτά, που συμμετέχουν πολύ ενεργά στις δραστηριότητες της Camera Zizanio, θα πάθουν μεγάλο σοκ».



Συγκέντρωση υπογραφών έξω από το θέατρο Απόλλων του Πύργου για τη σωτηρία του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 9000 νέοι και παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν ευρέως αναγνωρισμένες ταινίες από όλο τον κόσμο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και  κάνουν τις δικές τους ταινίες στα εργαστήρια της Camera Zizanio.

«Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι το μεγαλύτερο μικρό φεστιβάλ στον κόσμο...Κανένα από τα παιδιά που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, είτε ως μαθητής-κινηματογραφιστής είτε ως θεατής, δεν θα γίνει ποτέ εγκληματίας»
Gabriel Axel, Δανός σκηνοθέτης

«Στον Πύργο, στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, συντελείται ένα θαύμα μπροστά στα μάτια μας»
Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης



Στηρίξτε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας! Υπογράψτε εδώ!

Στηρίζουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Στηρίζουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Reviewed by Antonisgal on 10:29:00 π.μ. Rating: 5

1 σχόλιο:

Antonisgal είπε...

Μια πρώτη νίκη
http://camerazizanio.net/2012/12/12/a-first-victory/

Από το Blogger.