To ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει οτι στην Ελλάδα η θεραπεία είναι χειρότερη απο την ασθένεια

του Κώστα Δουζίνα
Κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης στο LSE το Νοέμβριο του 2008, η Βασίλισσα ρώτησε έναν καθηγητή γιατί οι οικονομολόγοι δεν είχαν προβλέψει το οικονομικό κραχ, το πιο δραματικό γεγονός στην πρόσφατη οικονομική ιστορία. Η απάντηση του καθηγητή δεν είναι γνωστή. Ένα χρόνο αργότερα, μετά από ένα σεμινάριο της Βρετανικής Ακαδημίας, επιφανείς οικονομολόγοι απάντησαν κατηγορώντας «μια αποτυχία της συλλογικής φαντασίας πολλών έξυπνοι ανθρώπων, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και διεθνώς, να κατανοήσουν τους κινδύνους για το σύστημα στο σύνολό του».

Χθες το ΔΝΤ ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία είχε «πάρει μια στροφή προς το χειρότερο" σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις της. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη για το 2011 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από -4% στο -6% για το 2011 και στο -3% για το 2012. Το έλλειμμα του 2011, που προβλεπόταν σε 7,5% του ΑΕΠ, έχει ήδη αναθεωρηθεί στο 9%. Οι Έλληνες αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα είναι περισσότερο από 10%. Το δημόσιο χρέος ήταν στο 130% του ΑΕΠ το 2009. Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα ότι θα φτάσει στο 187% το 2013 και θα πέσει στο 152% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, αν όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα πετύχουν. Αυτό είναι απίθανο. Το ξεπούλημα των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου έχει αποφέρει ελάχιστα και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές οι οποίοι κλήθηκαν να αποδεχθούν κούρεμα 50% από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Οκτωβρίου έχουν καθυστερήσει. Θα χρειαστούν 10 χρόνια, αναφέρει το ΔΝΤ, για να κλείσει η Ελλάδα το χάσμα ανταγωνιστικότητας. Θα χρειαστούν πολύ λιγότερα χρόνια για να καταστρέψουν την Ελλάδα που ξέρουμε.

Το ΔΝΤ αποδέχεται ότι οι προβλέψεις του απέτυχαν άσχημα και κατηγορεί την κυβέρνηση για ελλιπή δέσμευση στο πρόγραμμα, θεσμικά και νομικά εμπόδια για τις μεταρρυθμίσεις καθώς και έλλειψη σθένους στην είσπραξη των φόρων. Σύμφωνα με τον Poul Thomsen, επικεφαλή της αποστολής, το ΔΝΤ είναι άμοιρο ευθυνών για την αποτυχία του πακέτου λιτότητας που επέβαλε. Αλλά σε αντίθεση με τους συνομιλητές της Βασίλισσας, το ΔΝΤ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτή η αποτυχία ήταν ξαφνική και απρόβλεπτη. Αυτό θα είναι το πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης, με την ελληνική οικονομία να έχει συρρικνωθεί έως και -20% κατά την περίοδο αυτή.

Ωστόσο, το ΔΝΤ ανακοίνωσε περισσότερο από το ίδιο φάρμακο, ακολουθώντας τα λόγια του Mae West ότι «δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό από ένα καλό πράγμα". Περαιτέρω λιτότητα που ανέρχεται σε 20 δισ. περικοπές δημοσίων δαπανών θα πρέπει να επιβληθεί μεταξύ 2012 και 2015. Περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους, η ανεργία θα αυξηθεί στο 19% (αλλά μετά ποιος πιστεύει τις προβλέψεις του ΔΝΤ;), οι ήδη μειωμένοι μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες θα μειωθούν περαιτέρω. Ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργούνται. Αυτή είναι μια εικόνα της κόλασης περνώντας το δρόμο προς το παράδεισο.

Το ΔΝΤ παραδέχτηκε την αποτυχία των προβλέψεών του, αλλά δεν αποδέχεται την ευθύνη. Πόσο άσχημα πρέπει οι πολιτικές να αποτύχουν πριν αποδεχτούν ότι η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια; Δεν χρειάζεται να είσαι νομπελίστας οικονομολόγος για να γνωρίζεις ότι το να παίρνεις τα χρήματα από τις τσέπες των φτωχών ανθρώπων (οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί έως και κατά 50%) θα βαθύνει την ύφεση και θα καταστρέψει κάθε προοπτική ανάκαμψης. Αλλά οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ είναι ανίκανοι να παραδεχτούν ότι οι θεωρίες τους δείχνουν μια "αποτυχία της συλλογικής φαντασίας".

Θα παραδεχτεί τουλάχιστον το ΔΝΤ ότι καταστρέφει εκατομμύρια ζωές; Τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Οι κοινωνικές συνέπειες είναι πολύ χειρότερες. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για τη συνεχή αποτυχία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ και τη διεστραμμένη επιμονή στις πολιτικές του ΔΝΤ. Οι πρωτοφανείς αυξήσεις της ανεργίας, της φτώχειας, των αστέγων, των ψυχικών παθήσεων και της εγκληματικότητας καταστρέφουν τους κοινωνικούς δεσμούς, θυμίζοντας μας τις καταστροφές της δεκαετίας του 1930. Η αναλογία με τη δεκαετία του ‘30, επιβεβαιώνεται επίσης από τη συμμετοχή του ακροδεξιού και ξενοφοβικού ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση συνασπισμού. Όταν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Jörg Haider εισήλθε στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού το 2000, τα κράτη της ΕΕ εξαγριώθηκαν και επέβαλαν διπλωματικές κυρώσεις. Στην Ελλάδα, οι συνθήκες που προκάλεσαν οι ΕΕ και το ΔΝΤ οδήγησαν στην είσοδο των εξτρεμιστών στην κυβέρνηση.

Μόνο ένα σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα. Το ταμείο δέχεται εμμέσως ότι η λαϊκή αντίσταση στα μέτρα συνέβαλε στην αποτυχία επίτευξης των στόχων. Το κίνημα "δεν μπορώ να πληρώσω - δεν θα πληρώσω» κίνημα, οι "Αγανακτισμένοι", που κατέλαβαν τις πλατείες της Ελλάδα για μήνες, δείχνοντας την άμεση δημοκρατία στην πράξη, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που δεν είναι διατεθειμένοι να κόψουν τη παροχή ρεύματος των ανθρώπων εάν δεν μπορούν να πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο που συλλέγεται παράνομα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έχουν δείξει ότι οι απλοί άνθρωποι μπορούν να εμποδίσουν τα σχέδια των ισχυρών δυνάμεων.
Η «αφελής» ερώτηση της Βασίλισσας μπορεί να έχει μόνο μία απάντηση: η νεοφιλελεύθερη οικονομία της λιτότητας και της τιμωρία των πλέον αδύναμων στην κοινωνία μας δεν είναι ένας δρόμος προς τη γνώση ή την ευημερία. Οι Έλληνες κάνουν την ίδια ερώτηση στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ. Με αυτόν τον τρόπο, αγωνίζονται για το μέλλον μιας άλλης Ευρώπης που δεν εμφανίζεται στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής.

Πηγή: Guardian
Μετάφραση; Αντώνης Γαλανόπουλος
To ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει οτι στην Ελλάδα η θεραπεία είναι χειρότερη απο την ασθένεια To ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει οτι στην Ελλάδα η θεραπεία είναι χειρότερη απο την ασθένεια Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 1:18:00 μ.μ. Rating: 5

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ καλό άρθρο, αν και από μία αντιερυωπαίκή εφημερίδα που σε κάθε άλλη περίπτωση δέχεται τυφλά το νεοφιλελευθερισμό.

Από το Blogger.