Διαμαρτυρία για την πρόθεση ιδιωτικοποίησης της δημόσιας έρευνας


Για μία ακόμα φορά τα τέσσερα εθνικά ερευνητικά κέντρα της χώρας -Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)- βρίσκονται στο στόχαστρο μιας επιχειρούμενης «μεταρρύθμισης» - «αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού». Η «μεταρρύθμιση» που εισάγεται με πρόσχημα την εξοικονόμηση δαπανών και τον εξορθολογισμό των πόρων κατ’ ουσίαν προωθεί την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου της έρευνας και μάλιστα κατά παρέκκλιση της συνταγματικής επιταγής για την προστασία της έρευνας από το Κράτος.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου οδηγεί σε σταδιακή εξαφάνιση τις δημόσιες ερευνητικές δομές, οι οποίες λειτουργούν επιτυχώς, έχοντας μακρά πορεία και διεθνές κύρος. Έτσι, προωθείται η κατασπατάληση του συσσωρευμένου δημόσιου ερευνητικού πλούτου στα πεδία των θετικών και κοινωνικών επιστημών και η εξάρτηση της χρηματοδότησης της έρευνας από μη προσδιορισμένες ιδιωτικές «επενδύσεις». Απεμπολείται η δυνατότητα του κράτους, σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού, να διαθέτει τις απαραίτητες ερευνητικές υποδομές που διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα και ικανοποιούν βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Για μία ακόμη φορά τα εθνικά ερευνητικά κέντρα βάλλονται. Μέσω συνοπτικών διαδικασιών νομοθέτησης νέου θεσμικού πλαισίου για την έρευνα ακυρώνονται η ιστορία προσφοράς των δημόσιων ερευνητικών θεσμών και ο μόχθος του εξειδικευμένου ερευνητικού δυναμικού τους, αλλά και απειλείται η κατ’ ουσίαν ορθολογική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας.

Οι θεσμοί αυτοί, που χρειάστηκαν κόπο και χρήματα του ελληνικού λαού επί πολλές δεκαετίες για να κτιστούν και να αποδώσουν, δεν είναι δυνατόν να σαρώνονται στο όνομα μιας δήθεν και συγκυριακής «μεταρρύθμισης». Είναι υποχρέωσή μας να τους διαφυλάξουμε. Η χώρα τους έχει ανάγκη στη σημερινή κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, όπως και οι επόμενες γενιές των ερευνητών για να μπορούν να συνεχίσουν, σε στέρεες βάσεις, την πλούσια ερευνητική παράδοση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια ερευνητικά κέντρα.

Απευθυνόμενοι στους πολίτες της χώρας,

Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε στον αγώνα για τη διατήρηση των δημόσιων ερευνητικών κέντρων και των εθνικών ερευνητικών υποδομών της χώρας, συνυπογράφοντας τη διαμαρτυρία μας.
Διαμαρτυρία για την πρόθεση ιδιωτικοποίησης της δημόσιας έρευνας Διαμαρτυρία για την πρόθεση ιδιωτικοποίησης της δημόσιας έρευνας Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 3:55:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.