Υπέρ καταλήψεων κι ανατροπών

του Κυριάκου Κατζουράκη

Κανένας καθηγητής δεν χαίρεται όταν τα πανεπιστήμια είναι κλειστά και νομίζω και κανένας σπουδαστής/ρια. Το ερώτημα, αν πρέπει να είναι ανοιχτά ή κλειστά, μπαίνει με λάθος τρόπο και σε λάθος χρόνο. Τα πανεπιστήμια στην ουσία έκλεισαν από την κυβέρνηση. με τις διαδικασίες επείγοντος και εθνικής – συναινετικής αναγκαιότητας που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο.

Σήμερα όσοι τοποθετούνται εναντίον των καταλήψεων, αισθάνονται την ανάγκη – ευκαιρία να απαξιώσουν άλλη μια φορά τον συνδικαλισμό.
Σήμερα όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο συνδικαλισμός χρειάζεται για να μπορούν οι πολίτες, σπουδαστές, εργάτες, διανοούμενοι, συνταξιούχοι, νοικοκυραίοι, απλοί άνθρωποι, να αντιδράσουν Συντεταγμένα στον ενδοτισμό της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Αγοράς και του Κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα.
Όταν οι φοιτητές απέχουν από τις διαδικασίες των συνελεύσεων τους κατηγορούν για αδράνεια, κι όταν τολμούν να απεργούν και να είναι μαχητικοί επίσης τους κατηγορούν για άσχετους, για τεμπελιά, με όλα τα επίθετα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας οι επαγγελματίες διαδικτυακοί.
Η ευχή μας όταν οι συνελεύσεις τους είναι ολιγάριθμες πρέπει να είναι να γίνουν πολυάριθμες, διαλογικές και αποφασιστικές.
Το ζήτημα των καταλήψεων, δεν αφορά πλέον μόνον τα πανεπιστήμια, αφορά τους νέους που γνωρίζουν, στο κορμάκι τους επάνω, ότι είναι πολιτικό και βάζουν τον εαυτό τους άλλη μια φορά μπροστά.
Ο νέος νόμος δεν πρέπει να ισχύσει και με κάθε τρόπο πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα, που λοιδορήθηκε επαρκώς απ’ όλους τους ομογάλακτους της, δεν πρόκειται να υποχωρήσει και γνωρίζει καλά ότι το θέμα Παιδεία είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα.
Το πανεπιστήμιο παράγει γνώση και πρέπει να επιχορηγείται από το δημόσιο, να προστατεύεται με όλες τις δυνάμεις μας από τις εξουσίας που το φοβούνται, να γίνει ο τόπος δημιουργίας συνείδησης και ονείρων. Το πανεπιστήμιο είναι η μόνη πλευρά του δημόσιου που εμπεριέχει την έννοια του ασύλου, γιατί η διαδικασία της γνώσης είναι ευάλωτη και απροστάτευτη, ειδικά σε εμπόλεμους καιρούς όπως σήμερα.

Κυριάκος Κατζουράκης, καθηγητής
Τμήμα ΕΕΤ Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
Υπέρ καταλήψεων κι ανατροπών Υπέρ καταλήψεων κι ανατροπών Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 6:27:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.