Άσυλο και καταλήψεις: Κατασκευασμένα ψεύδη και κατασκευαστικές ατέλειες

του Αντώνη Γαλανόπουλου



Στη περίοδο διαβούλευσης του νόμου για τη τριτοβάθμια παιδεία, η εφημερίδα «Το Βήμα» λειτούργησε συμπληρωματικά κι ενισχυτικά προς τη προπαγάνδα του υπουργείου παιδείας με εξαιρετική επιτυχία στη διαμόρφωση της «κοινής γνώμης» περί ΑΕΙ. Τα αποτελέσματα αποτυπωθήκαν θριαμβευτικά σε δυο σχετικές δημοσκοπήσεις που φιλοξένησε η εφημερίδα οι οποίες έδωσαν ποσοστό 80% υπέρ της κατάργησης του ασύλου και υπέρ της σαρωτικής αλλαγής στο χώρο της παιδείας με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Η μέση ελληνική οικογένεια πιστεύει βαθιά ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια, που στέλνει τα παιδιά της, λαμβάνουν χώρα μόνο δυο δραστηριότητες: καταλήψεις και διακίνηση ναρκωτικών. Η «ανάγκη» εξάλειψης των καταλήψεων και η κατάργηση του ασύλου δημιούργησε ένα ρεύμα υποστήριξης του νομοσχεδίου. Τα λογύδρια υποστήριξης χαρακτηρίζονται από κλισέ φράσεις όπως «ισονομία παντού» και κατασκευασμένα ψεύδη που σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν ότι καταλήψεις συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο και χωρίς ιδιαίτερο λόγο ενώ πολλοί Έλληνες φοιτητές φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν ανεμπόδιστα τις σπουδές τους.

Επειδή τυχαίνει να μην κλείνουμε τις σχολές μας κάθε Παρασκευή και Δευτέρα για να πηγαίνουμε διακοπές τα Σαββατοκύριακα, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια την τελευταία πενταετία έχουν κλείσει μόνο τρεις περιόδους. Το 2006 οδηγώντας σε ανατροπή της σχεδιαζόμενης αναθεώρησης του άρθρου 16, το Δεκέμβριο του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και φέτος αντιδρώντας στο νόμο Διαμαντόπουλου.

Κάθε πολίτης που ενημερώνεται και ξέρει να χειρίζεται στοιχειωδώς το διαδίκτυο θα μπορούσε να ανακαλύψει το μέγεθος του ψεύδους σχετικά με την απουσία καταλήψεων στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μερικά παραδείγματα ελπίζω πως θα πείσουν και τους πιο δύσπιστους.
Στις 26 Μαρτίου 2009, διδάσκοντες, καθηγητές και φοιτητές κατέλαβαν τη Σορβόννη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Σαρκοζί, η οποία δεν ήταν παρά η γαλλική παραλλαγή της γνωστής μας «διαδικασίας της Μπολόνια». Η Σορβόννη είχε καταληφθεί και το 2006 κατά τη διάρκεια του λεγόμενου "αντί-CPE κινήματος". Ενώ και το Νοέμβριο του 2007 6 γαλλικά πανεπιστήμια βρίσκονται υπό κατάληψη (Lille II, Toulouse II, Tours, Rennes II, Lille III, et Paris IV Clignancourt).

Στην Αγγλία τον Ιανουάριο του 2009 είχαμε ντόμινο καταλήψεων ως διαμαρτυρία για τη κατάσταση στη Γάζα. Περίπου 80 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέλαβαν το ιστορικό κτίριο της Bodleian βιβλιοθήκης. Ενώ το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν το 8ο πανεπιστήμιο που έκλεινε για τον ίδιο λόγο.( Βλεπε Guardian) Οι εικόνες από τις περσινές κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Αγγλία είναι ακόμη νωπές και δεν χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Πανεπιστήμιο του Sussex στο Brighton.

Στη Γερμάνια το 2009 30 πανεπιστημιακά τμήματα τελούσαν υπό κατάληψη. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων και σε αυτή τη περίπτωση βρίσκονταν οι σπουδές Bachelor και Master που έχουν καθιερωθεί στο πλαίσιο των αποκαλούμενων μεταρρυθμίσεων της Μπολόνια. Η ίδια διάρθρωση σπουδών που έφερε στην Ελλάδα η κ. Διαμαντοπούλου. Τα κοινά σημεία των σημερινών κινητοποιήσεων στη χώρα μας με τις κινητοποιήσεις στη Γερμανία γίνονται πιο καθαρά αν δούμε τη περίπτωση του πανεπιστήμιου του Potsdam, όπου οι φοιτητές μεταξύ άλλων απαιτούσαν την κατάργηση του ορίου στο χρόνο σπουδών , τη συμμετοχή του συλλόγου φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου και την εξασφάλιση συνδεδεμένων θέσεων μάστερ σε όλους τους αποφοίτους μπάτσελορ.

Ας περάσουμε τώρα στο χαρακτηρισμό του πανεπιστημίου ως προνομιακό χώρο διακίνησης ναρκωτικών λόγω ασύλου. Αντί να θεωρούμε ειδήμονα τον Γιώργο Καρατζαφέρη όπως κάθε «σοβαρό» Μ.Μ.Ε. που σέβεται τον εαυτό του, θα μπορούσαμε να δώσουμε το λόγο σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καθημερινά τη μάστιγα των ναρκωτικών. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. μέσα από τις δράσεις που είχε αναπτύξει στο πανεπιστημιακό campus και τη πόλη έχει επισημάνει ότι: «Σίγουρα το χώρο του πανεπιστημίου προσεγγίζουν συμπολίτες μας με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες, κυρίως για να προβούν στη χρήση της ουσίας. Σε κάθε περίπτωση με βάση την εμπειρία μας το ποσοστό των ανθρώπων είναι μικρό. Το πρόβλημα δεν έχει χωροταξικούς περιορισμούς ή αιτίες και σαφώς ο αριθμός των ανθρώπων με προβλήματα χρήσης εκτός της Πανεπιστημιούπολης είναι υπερπολλαπλάσιος, από αυτούς που προσεγγίζουν την Πανεπιστημιούπολη. Η ευκαιριακή και επιφανειακή προσέγγιση αυτών των ζητημάτων ή απόπειρα διόγκωσης τους, ώστε να επιτευχθούν αλλότριοι στόχοι (βλέπε άρση του πανεπιστημιακού ασύλου) είναι ιδιαίτερα ανεύθυνη και επικίνδυνη. Όταν ξαφνικά ισχυριζόμαστε ψευδώς ότι οι χώροι των πανεπιστημίων αποτελούν τεράστια κέντρα διακίνησης ναρκωτικών, με στόχο να αρθεί το άσυλο, διαπράττουμε ένα τεράστιο ολίσθημα. Χρησιμοποιούμε ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, αποδίδοντας του διαστάσεις και χαρακτηριστικά που δεν έχει, για να επιτύχουμε μέσα σε κατασκευασμένες συνθήκες ανασφάλειας και πανικού, συρρίκνωση κεκτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων.» (Ολόκληρο το κείμενο εδώ)

Εδώ να θυμίσουμε ότι και οι δυο προηγούμενοι νομοί προέβλεπαν επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής. Αλλά αυτό όχι μόνο δεν τους ήταν αρκετό αλλά αποδεικνύει ότι η στόχευση τους με τη κατάργηση του ασύλου δεν είναι η ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Αφού είδαμε παραπάνω ότι καταλήψεις έχουμε και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και δεν αποτελούμε εδώ στην Ελλάδα κάποια ιδιάζουσα περίπτωση, θα δούμε τώρα το κενό των ελληνικών πανεπιστήμιων που ήρθαν να καλύψουν οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου.


Fin de l'occupation du 26 mars de la Sorbonne by sorbonnard2009


Η αρχή έγινε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης


Και τώρα τα ελληνικά πανεπιστήμια καλούνται να υποστούν τις συνέπειες ενός λάθος νόμου που για λάθος λόγους υποστήριξε μια κοινωνία ορμώμενη από τους φόβους και τις ενοχές της.
Άσυλο και καταλήψεις: Κατασκευασμένα ψεύδη και κατασκευαστικές ατέλειες Άσυλο και καταλήψεις: Κατασκευασμένα ψεύδη και κατασκευαστικές ατέλειες Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 8:28:00 μ.μ. Rating: 5

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη φορά σε διαβάζω, συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη ανάλυση του θέματος. Εμείς ως φοιτητές θα συνεχίσουμε τον αγώνα απέναντι σε αυτόν τον αντισυνταγματικό νόμο-έκτρωμα!
Παύλος Κωνσταντινίδης
Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ

Κοίτα τον Ουρανό είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω τώρα να συνεχίσεις να με διαβάζεις :D Καλή συνέχεια και καλό αγώνα... Αντώνης

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ ένα σχόλιο σχετικά με το ζήτημα των ναρκωτικών. Επειδή η σχολή μου τυχαίνει να βρίσκεται στο κέντρο, στην Πατησίων, στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου, έχω να πω πως πηγαίνοντας στη σχολή μου βλέπω καθημερινά χρήση και διακίνηση ναρκωτικών να γίνεται σε δρόμους της ευρύτερης περιοχής, αλλά εντός του συγκροτήματος. Επίσης, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι αποφασισμένα και οργανωμένα να παρκάρουν οι αστυνομικές δυνάμεις τους ναρκομανείς σε συγκεκριμένους δρόμους, με το να βρίσκονται οι ίδιοι σε κάποια σημεία αρκετά κοντά στα στέκια που οι ίδιοι οι αστυνομικοί εκχωρούν στους ναρκομανείς, αλλά να μην τους πιάνουν ή διώχνουν. Σα να τους λένε ότι θα μείνετε σε αυτό το δρόμο και δε θα σας πιάνω. Σε ποιο δρόμο; Στην μπροστινή όψη ας πούμε του συγκεκριμένου συγκροτήματος, για να δίνετε άσχημη εικόνα στον κόσμο. Όχι φυσικά ότι τους βρίσκεις μόνο εκεί, αλλά και σε όλη η περιοχή μέχρι (και κυρίως) την Ομόνοια. Όταν λοιπόν, εγώ προσωπικά, βλέπω αυτήν την κατάσταση, βλέπω να μην εκτελούν το καθήκον τους οι αστυνομικοί στους χώρους όπου λαμβάνουν χώρα παράνομες πράξεις, εκτός πανεπιστημιακών χώρων, δεν είμαι αφελής να πιστέψω ότι "θα πάτασσαν το έγκλημα" (το οποίο επαναλαμβανω δεν εκτελείται σε πανεπιστημιακά εδάφη, αλλά εκτός, κοντά ή και μακρυτερα) μόλις καταργηθεί το άσυλο; Δηλαδή περιμένουν για να πατάξουν τη διακίνηση ναρκωτικών στην Ομόνοια να καταργηθεί το άσυλο των Πανεπιστημίων; Όχι βέβαια. Προσχήματα είναι όλα αυτά, για δημιουργία εντυπώσεων και για παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Ανώνυμος είπε...

Ο δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε στο προηγούμενο σχόλιο. Στη δεύτερη πρόταση ήθελα να πω: "Επειδή η σχολή μου τυχαίνει να βρίσκεται στο κέντρο, στην Πατησίων, στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου, έχω να πω πως πηγαίνοντας στη σχολή μου βλέπω καθημερινά χρήση και διακίνηση ναρκωτικών να γίνεται σε δρόμους της ευρύτερης περιοχής, αλλά ΟΧΙ εντός του συγκροτήματος."
Συγγνώμη για το λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας... καταρχήν να σου πω συγχαρητήρια γιατί πρώτη φορά διαβάζω κάτι τόσο επουσιώδες για αυτά τα θέματα που μου εξηγεί πολλά πράγματα στην άποψη που υποστηρίζεις... αλλά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω!! Όσο για το θέμα των καταλήψεων θέλω να πω ότι οι καταλήψεις δεν είναι τόσο λίγες κ το ξέρεις... εγώ τώρα μπαίνω στο 3ο έτος κ είχαμε τουλάχιστον 3 εβδομαδιαίες κ άλλες 4-5 ημερήσιες(κ παραπάνω κάποιες φορές) καταλήψεις!! Ψηφίστηκε για παράδειγμα κατάληψη 3 ημερών για συμπαράσταση στους 300 μετανάστες, κ πολλές άλλες φορές για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο (αντί για παράδειγμα να γίνει κάποια κίνηση για το θέμα των βιβλίων που αρχικά κάναμε 4 μήνες να τα πάρουμε-ευτυχώς να λέμε για το Eudoxus)!! Όσο για το θέμα του ασύλου τώρα... εγώ φοιτώ στο ΑΠΘ, και ναι δεν λέω όντως υπάρχουν και στην γύρω περιοχή χρήστες και έμποροι ναρκωτικών, άλλα είναι σε απόσταση αναπνοής από τον πανεπιστημιακό χώρο. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα με το που θα δουν αστυνομία να τρέξουν μέσα στα πανεπιστήμια και να γλυτώσουν!! Δηλαδή το άσυλο έχει πολλάκις σώσει εμπόρους ναρκωτικών. Επίσης, το βαγόνι(όσοι είστε στο ΑΠΘ θα το ξέρετε) είναι κ αυτό ένας πολύ γνωστός χώρος διακίνησης ναρκωτικών(κ μην το αρνηθείτε γιατί έχω γνωστούς που έχουν "δοκιμάσει" τα "αγαθά" του)!! Ακόμα, εκτός από τα ναρκωτικά, είναι κ ένας χώρος που μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να κάνει ληστεία με ένα σουγιά(εγώ προσωπικά έχω πέσει θύμα ληστείας, στις 8 το πρωί παρακαλώ)!! Τέλος, ο νέος νόμος λέει ότι δεν τίθεται θέμα για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών κ ότι αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει(το οποίο είναι και αυτό που μας αφορά σαν φοιτητές)!! Δεν νομίζω πως θα δούμε αστυνομία μες στις αίθουσες πανεπιστημίων σε συνελεύσεις φοιτητών!! Τι το έχετε κάνει τόσο μεγάλο θέμα δηλαδή?? μήπως γιατί συμφέρει κάποια παραταξιακά συμφέροντα με γνώμονα πάντα το να βάλετε όσους νέους μπορείτε στις παρατάξεις και μετά στα κόμματα?? να συνεχίσετε δηλαδή αυτό που γίνεται εδώ και 30+ χρόνια κ μας έφερε εδώ που μας έφερε?? Παρεπιπτόντως, στο εξωτερικό υπάρχει άσυλο στους πανεπιστημιακούς χώρους?? Γιατί, τουλάχιστον στο Βέλγιο, η ξαδέρφη μου μου είπε πως δεν έχουν κ μια χαρά δημοκρατία βλέπω πως έχουν!! Ζητώ συγνώμη για το τεράστιο σχόλιο!! Δημήτρης, Μαθηματικό ΑΠΘ.

Κοίτα τον Ουρανό είπε...

Για την Αθήνα δεν θα σχολιάσω κάτι παραπάνω γιατί είμαι απλά επισκέπτης και δεν μπορώ να έχω τόσο πλήρη εικόνα. Έχω την εντύπωση βέβαια οτι αυτό που περιέγραψες είναι ακριβές.

Πάμε τώρα στο Α.Π.Θ. στο οποίο σπουδάζω κι εγώ. Να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής. Αν το τμήμα μου έκανε κατάληψη γιατί δεν έχουμε εργαστήριο ή στη πληροφορική γιατί δεν έχουν αίθουσες, δεν θα χρεώσουμε νομίζω αυτές τις μέρες στο σύνολο του "φοιτητικού κινήματος". Πάντως για "άσχετους" λόγους, δηλαδή για σοβαρούς κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους συμβαίνει. Όπως είδες στην Αγγλία για τη Γάζα.
Τώρα το βαγόνι. Για το βαγόνι δεν φταίει το πανεπιστήμιο ή το άσυλο. Απο τη στιγμή που σταμάτησε να εκδίδει εισητήρια θα έπρεπε να απομακρυνθεί απο το campus. Ο,τιδήποτε άλλο είναι δικαιολογία.

Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν εξασφαλίζεται με υπουργικές διαβεβαιώσεις. Εξασφαλίζεται απο το αυτοδιοίκητο και προστατεύεται απο το άσυλο. (Γιατί το έχουμε μπερδέψει λίγο).
Το άσυλο είναι συμπληρωματικό αυνταγματικό έθιμο. Δεν θεσμοθετείται αλλά απλώς αναγνωρίζεται. Προστατεύεται συνταγματικά ως απόρροια της πλήρους αυτοδιοίκησης των Α.Ε.Ι. Καί μέσα στο άσυλο ισχύει πλήρως η κοινή ποινική νομοθεσία. (αυτό για τη περιπτωσή των εμπόρων που τη γλίτωσαν). Αυτά αναφέρονται στη γνωμοδότηση Χρυσόγονου, δεν τα έβγαλα απο το κεφάλι μου.


"πάντα το να βάλετε όσους νέους μπορείτε στις παρατάξεις και μετά στα κόμματα??" Με ξέρεις; Γνωρίζεις να ψαρεύω κόσμο για κάποιο κόμμα;

Αντώνης

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν αυτό για τις παρατάξεις το είπα γιατί οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) που έχουν κ υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις ανήκουν ή υποστηρίζουν φανατικά τις αριστερές παρατάξεις(τουλάχιστον στην σχολή μου αυτό συμβαίνει)!! Ζητώ ειλικρινά συγνώμη αν σε έθιξα χωρίς λόγο!! Τώρα για το άσυλο που λες...(καταρχήν να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα όλα όσα είπες- καλά θα ήταν να αφήνεις τους περίπλοκους ορισμούς και να μιλάς απλά και κατανοητά χρησιμοποιώντας και παραδείγματα για να εξηγήσεις αυτά που λες) Το άσυλο πως λειτουργεί ως τώρα για το παράδειγμα με τους εμπόρους ναρκωτικών που σου ανέφερα?? Άμα γίνει πεζή καταδίωξη εγκληματία ο οποίος διαφύγει μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους θα επιτραπεί η είσοδος του αστυνομικού εκείνη την στιγμή κ χωρίς κάποια ειδική άδεια από την πρυτανεία με αποτέλεσμα να μην διαφύγει ο εγκληματίας?? Δεν το νομίζω... οπότε η ποινική νομοθεσία ναι μεν ισχύει, αλλά εφαρμόζεται?? Εσύ πραγματικά πιστεύεις πως θα δεις αστυνομικές δυνάμεις μέσα σε συνελεύσεις?? Μην φοβάσαι αν γίνει κάτι τέτοιο πιστεύω πως όλοι οι φοιτητές θα το αποτρέψουν πάση θυσία!! Αλλά όταν κάνεις καταλήψεις για θέματα εκτός πανεπιστημίου που είναι προσωπική σου άποψη και πολλοί μπορεί να μην την υποστηρίζουν δεν έχεις το δικαίωμα να το κάνεις!! Οι αριστεροί κατεβάζουν κοινά πλαίσια(συνήθως κατά της πολιτικής της κυβέρνησης) προκειμένου να "περάσει το δικό" τους ακόμα κ με την ΠΑΣΠ(που είναι η ίδια κυβέρνηση κ το μελλοντικό ΠΑΣΟΚ!!(και εννοείτε πως εδώ θέλω να αναφέρω και τους ΔΑΠήτες οι οποίοι είναι διακοσμητικά στοιχεία δίχως άποψη μη μπαίνοντας σ συνελεύσεις-παρά μόνο αν είναι επί πτυχίο και καίγονται-κ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα πάρτι-η σημασία δηλαδή του άχρηστου)!! Δηλαδή ισοπεδώνουν κάθε τους ιδεολογία για να κάνουν κατάληψη και να δείξουν την δύναμη τους στην κυβέρνηση κάνοντας πορείες!! Στις οποίες πορείες δεν σου λέω να μην πηγαίνεις(καθώς και εγώ έχω πάει σ κάποιες).. αντιθέτως καλά κάνεις κ υποστηρίζω το δικαίωμα σου να πας!! Αλλά είσαι ελεύθερος να πας με δική σου ευθύνη και να "θυσιάσεις" ότι θεωρείς εσύ σωστό!! Δεν μπορείς να στερείς από κάποιους το δικαίωμα να κάνουν μάθημα ή να δώσουν εξετάσεις χωρίς μάλιστα να γνωρίζεις αν θα αναπληρωθούν τα χαμένα!! Και όσο για τους "άσχετους" όπως λες... πέρυσι κάναμε κατάληψη για τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ(και ναι για το πόλεμο στη Λιβύη ψήφισα ναι-αν κ ύδρωσε το αυτί του ΝΑΤΟ και αν κάναμε συμβολική κατάληψη)!! Στην τελική ποια τα αποτελέσματα των φετινών καταλήψεων??? κ μην μου πεις έτσι λέγαν και τ 2006... γιατί τότε είχες μια κυβέρνηση που "άνοιξε πόλεμο" μόνο με την παιδεία και για αυτό μπόρεσε πολύ εύκολα να τ πάρει πίσω, ενώ τώρα έχεις μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τους πάντες και αν δείξει σημάδια αδυναμίας στην παιδεία θα ξεσηκωθούν και οι ταξιτζίδες και οι φαρμακοποιοί και ου το καθεξής!!

Δημήτρης

Κοίτα τον Ουρανό είπε...

Μετέφερα κάποιους νομικούς όρους για το άσυλο γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε όλοι μας να μιλάμε σοβαρά και με δεδομένα. Και σου επαναλμβάνω οτι ισχύει η κοινή ποινική νομοθεσία. Αν δεν εφαρμόζεται θεωρείς οτι φταίει ο νόμος; Επειδη κάποιοι δεν εφάρμοσαν το νόμο, πρέπει να καταργήσουμε το άσυλο που είναι κατι πολύ παραπάνω απο τη μη είσοδο της αστυνομίας; Δεν πιστεύω οτι μπορεί να δω αστυνομικό στη συνέλευση αλλά μπορώ να τον δω να σπάει κατάληψη. Οι καταλήψεις για θέματα εκτος πανεπιστημίου, οπως στη περίπτωση Γρηγορόπουλου περνούν απο συνελεύσεις. Συμφωνω μονο στο οτι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά γιατί χάνει το νοημα της ως υστατο μέτρο πίεσης.

Για τα αποτελέσματα των φετινών καταλήψεων, μην ανησυχείς δεν θα σου φέρω τα τετριμμένα παραδείγματα. Θα σου εξηγήσω γιατι οι καταλήψεις εχουν συγκεκριμένη προοπτική κι η συνεχισή τους στρατηγική σημασια. (Εφόσον βεβαια κι οι δυο διαφωνούμε με το νόμο). Ο νόμος δημοσιεύτηκε στις 9 του μήνα (αν δεν κάνω σοβαρό λάθος). Προβλέπει οτι για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το Συμβούλιο διοίκησης, πρέπει οι πρυτάνεις εντος 15 ημερών να εκδώσουν μια διαπιστωτική πράξη (ναι παλι νομικούς όρους αλλα νομιζώ θα καταλάβεις τι εννοώ). Εαν οι πρυτάνεις δεν την υπογράψουν, θα την εκδώσει το Υπουργείο (κάποιας μορφής παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο). Μόλις γίνει αυτό οι πρυτάνεις αποκτούν το δικαίωμα να στείλουν το νόμο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και να τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Νομίζω δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω το ρόλο των καταλήψεων απο εδώ και πέρα, ετσι; Υπάρχει προοπτικη και στόχος.

Αντώνης

Ανώνυμος είπε...

"Συμφωνώ μόνο στο οτι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά γιατί χάνει το νόημα της ως ύστατο μέτρο πίεσης." Εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα... Τώρα αυτό που λες για τις φετινές καταλήψεις, ειλικρινά, πρώτη φορά το ακούω και για αυτό θα κατηγορήσω τους υποστηρικτές των απόψεων αυτών(αν και μπορώ να πω πως με κέρδισες λίγο) οι οποίοι το μόνο που λένε σαν επιχείρημα για να κάνουμε κατάληψη είναι το να μπορούμε να συμμετέχουμε στις πορείες του ΠΑΜΕ, της ΓΣΕΕ κ δεν ξέρω εγώ ποιόν άλλων!!! Εγώ, προσωπικά πάντα, είμαι ενάντια σ αυτά τα συνδικαλιστικά όργανα που πιστεύω πως έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη διαφθορά τις χώρας!! Εεε και sorry κιόλας αλλά δεν πρόκειται να ψηφίσω κατάληψη για συμμετοχή σε τέτοιες πορείες!! Γι αυτό το λόγο και πηγαίνω σ κάθε συνέλευση(όπως θα κάνω κ σ λίγο) μήπως και πει κάποιος ανεξάρτητος αυτά που λες εσύ τώρα, δηλαδή έναν πραγματικά καλό λόγο!!
Τώρα για το άσυλο... κοίτα, καταρχήν, θα ήθελα να σου πω ότι ναι υποστηρίζω το άσυλο σαν ιδέα αλλά αυτό που με "καίει" είναι η πολύ κακή εφαρμογή του κ γι αυτό ζητάω την άρση του!! Θα συμφωνούσα στο να μην γίνει η άρση του άμα υπήρχε κάποιος(όπως προσωπικό ασφαλείας του campus) να με προστατέψει!! Όμως δεν ακούω να γίνεται κάποια κίνηση για να ζητήσουμε τη χρηματοδότηση κάτι τέτοιου, οπότε κ βρίσκω πάτημα στην άρση του!! Δηλαδή, γιατί σε κάθε πορεία αναρχικών να μπαίνουν και να βρίσκουν καταφύγιο μέσα στη σχολή μου και να τα κάνουν όλα άνω κάτω και μάλιστα με λεφτά που φεύγουν από τον Έλληνα φορολογούμενο?? Γιατί τότε να μην μπορεί να επέμβει η αστυνομία άμεσα?? γιατί να μην υπάρχει έστω κάποιος να προστατέψει το κτήριο μας?? και να μην ξεχνάμε πως για την κακή εφαρμογή του νόμου φταίμε κ μεις οι ίδιοι... γιατί δεν παίρνουμε τηλέφωνο στην εισαγγελία να καταγγείλουμε την χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών μέσα στο campus κ να ζητήσουμε παρέμβαση της αστυνομίας γι αυτό και μόνο το λόγο?? οι υπερασπιστές, δηλαδή του ασύλου θα μπορούσατε να μην λέτε ότι επίτηδες φέραν αυτήν την κατάσταση στο campus για να υποβαθμίσουν το άσυλο αλλά να κάνατε κάποιες πράξεις ώστε να μην τους δίνεται δικαίωμα να λένε για άσχημη κατάσταση στο campus... αντ' αυτού ζητάτε να υποφέρουμε όλοι οι φοιτητές από την εγκληματικότητα γιατί πρόκειται για ένα καλό σκοπό!! Όμως, εγώ και απ' ότι φαίνεται κ πολλοί άλλοι, δεν αντέχουμε άλλο αυτή την κατάσταση σε χώρους που περνάμε σχεδόν τη μισή μας μέρα!! και όπως εσύ προτίθεσαι να θυσιάσεις μαθήματα για αυτά που πιστεύεις και εγώ προτίθεμαι να χάσω κάποιες καταλήψεις όπως λες που θα σπάσουν οι αστυνομικοί!! Άλλωστε, άμα πραγματικά με θίγει ένας νόμος η κατάληψη δεν είναι το μόνο μέσω!! Τον Ιούνιο ήμουν στους Αγανακτισμένους και δεν χρειάστηκε ούτε μάθημα να χάσω ούτε απεργίες να κάνουν όσοι δουλεύουν και μάλιστα πιστεύω πως είχε πολύ πιο μεγάλα αποτελέσματα όταν μέλη της κυβέρνησης ανέφεραν επανηλλειμένα ότι 300.000 κόσμος είναι έξω από τη Βουλή, απ΄ότι κάτι απεργίες και πορείες που γίνονταν συνέχεια έξω από τη Βουλή λες και βγήκαν όλοι μαζί για περίπατο!! Επίσης άλλος ένας τρόπος είναι αποκλεισμός των κατοικιών των βουλευτών!! Όμως θέλετε να επιμείνουμε σε καταλήψεις και πορείες κάνοντας δηλαδή το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα(ο ορισμός του ανόητου κατά τον Einstein)!!!

Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

και για να μην παρεξηγηθούμε δεν σ είπα ανόητο(μιας κ σ βρίσκω πολύ καλά ενημερωμένο κ συγχαρητήρια γι αυτό) αλλά λέω ανόητη την πράξη...
Δημήτρης

Κοίτα τον Ουρανό είπε...

Κατανοητό. Κατά τη γνώμη μου το λάθος είναι ο περιορισμός της κινητοποίησης σε πολυπληθείς συνελεύσεις που ψηφίζουν καταλήψεις και σταματούν εκει. Λιγα ατομα πηγαίνουν στις κλειστές σχολές. Ελάχιστες εκδηλώσεις, σχεδόν ανάξιες αναφοράς δρασεις ενημέρωσης κι εξωστρέφειας. Κατάληψη και πορεία μια φορα τη βδομάδα. Εχεις δίκιο σε αυτό. Αλλά μάλλον η κατάληψη είναι μια προϋπόθεση. Μπορεις να την καταστρεψεις κανοντας οτι σημερα, μπορεις να την αξιοποιησεις φερνοντας κοσμο στη σχολη, επιτρεποντας σε φοιτητες να ειναι στις βιβλιοθηκες, να διαβαζουν, να τρέχουν τα ερευνητικά τους project, να παρουσιαζουν τις εργασιες τους στις κλειστες σχολες. Να υπαρχουν πολιτιστικες εκδηλωσεις. Να διοργανωνεις αμοικτες εκδηλώσεις με καθηγητες και λοιπα προσωπα της κοινωνιας μεσα στις κλειστες σχολες. Βασικοτατο να εχεις αντιπροτασεις. Τοτε σιγα σιγα θα καταλαβαιναμε ολοι το νοημα της καταληψης. Γιατι στη πραγματικοτητα ενα πανεπιστημιο δεν κλεινει, δεν μπορει να κλεινει ποτε, ακομα κι οταν ειναι υπο καταληψη. Κι αυτο ειναι ευθυνη των φοιτητων.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά ειλικρινά ο διάλογος σας ήταν πολύ καλός. Διαβάζοντας τον, με ενημερώσατε και αν και συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Αντώνη, χαίρομαι πραγματικά που ακούστηκαν επιχειρήματα και από τις δύο απόψεις.

Μαρία από Πα.Πει.

Από το Blogger.