Η δημοκρατία της αγοράς ή η εξαγορά της δημοκρατίας

Βρισκόμαστε στην Αγορά μιας πόλης-κράτους με το όνομα…Αθήνα κάπου στον 5ο προ χριστού αιώνα. Οι Αθηναίοι πολίτες αποφασίζουν να εγκαθιδρύσουν τη πρώτη αθηναϊκή δημοκρατία. Ένα πολίτευμα όπου η εκκλησία του δήμου αποφασίζει τι μέλει γενέσθαι. Περίπου 3.000 χρόνια αργότερα παρακολουθούμε το τελευταίο κεφάλαιο μιας τραγωδίας λίγο πριν πέσει η αυλαία. Είναι η στιγμή που η πρωταγωνίστρια μας, η «γηραιά» Δημοκρατία δίνει τη θέση της στη Χρεοκρατία.
Ενώ οι αρχές της δημοκρατίας, μας έγιναν γνωστές μέσω του θεάτρου, σήμερα τη σκυτάλη παίρνει η έβδομη τέχνη, για να μας συστήσει τη νέα πρωταγωνίστρια. Στο κινηματογραφικό αυτό ταξίδι θα συναντήσουμε προσωπικότητες όπως ο Ερικ Τουσεν, ο Σαμιρ Αμιν, ο Ντεϊβιντ Χαρβεϊ, ο Αλεν Μπαντιού και ο Μανώλης Γλέζος. Μαέστροι του όλου εγχειρήματος είναι η ομάδα του τηλεοπτικού Infowar ελαφρώς ενισχυμένη (Άρης Χατζηστεφάνου, Κατερίνα Κιτίδη, Λεωνίδας Βατικιώτης). Όπως σε κάθε κινηματογραφικό εγχείρημα, απαραίτητη είναι η παρουσία παραγωγού. Μόνο που εδώ ο ενικός μετατρέπεται σε πληθυντικό, καθώς παραγωγός είναι ο ίδιος ο θεατής. Κι ασφαλώς μια παράγωγη που στοχεύει στην απελευθέρωση από τα δεσμά του κυρίαρχου λόγου δεν θα μπορούσε παρά να έχει ελεύθερα δικαιώματα χρήσης.
Εξ΄ ορισμού, η φύση του πανεπιστημίου ως πνευματικό ίδρυμα το ωθεί να υπερβεί την καθιερωμένη μέθοδο μετάδοσης της γνώσης. Μεταβαίνει από τον μικρόκοσμο του «ακαδημαϊκού» στο πυρήνα του «κοινωνικού». Βιώνοντας και το ίδιο σε κάθε εποχή τις κοινωνικές, πολιτικές κι οικονομικές εξελίξεις, διερευνά δρόμους και παράδρομους προς τη λύση, παρακάμπτοντας το κυρίαρχο ιδεολογικό πλέγμα. Το Α.Π.Θ. ,λοιπόν, χαράσσει νέους δρόμους, ξετυλίγοντας το νήμα της οικονομικής κρίσης, τη Πέμπτη 14 Απριλίου στις 19:30 στην Αίθουσα Τελετών με τη προβολή του ντοκιμαντέρ Debtocracy. Επειδή όμως στην «κοινωνία της πληροφόρησης» το μήνυμα εμπεριέχει τόσο μεγαλύτερη άξια όσο το πλήθος των αποδεκτών του, η δυναμική του μηνύματος αυξάνεται γεωμετρικά όταν συνοδεύεται από έναν διαδραστικό διάλογο. Στο διάλογο αυτό θα συνεισφέρουν τόσο οι θεατές όσο και οι Άρης Χατζηστεφανου, Άρης Καζακος, Σπύρος Μαρκετος και Κώστας Μπαϊρακτάρης.
Η δημοκρατία της αγοράς ή η εξαγορά της δημοκρατίας Η δημοκρατία της αγοράς ή η εξαγορά της δημοκρατίας Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 10:42:00 μ.μ. Rating: 5

4 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αν είναι και ο Καζάκος ετοιμάσου για μία αριστερή προσέγγιση του φαινομένου σε βάρος των εργαζομένων...

Κοίτα τον Ουρανό είπε...

Σε βάρος των εργαζομένων; Τι εννοείς;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το φαινόμενο (η κρίση/χρέος) είναι σε βάρος των εργαζομένων (όχι ο Άρης προς λαού...)

Ανώνυμος είπε...

Η εκδήλωση είχε πολύ ενδιαφέρον και η άποψη που παρουσιάστηκε για τα πράγματα -η μοναδική που ακούστηκε- τεκμηριώθηκε αρκετά καλά. Στην επόμενη εκδήλωση θα ήταν κατά τη γνώμη ευπρόσδεκτος ο πλουραλισμός, γιατί ιδίως τόσο περίπλοκα πράγματα δε νομίζω ότι σηκώνουν απόλυτες ή μονόπλευρες ερμηνείες. Μου άρεσε όμως το ότι πέρα από τις αναλύσεις υπήρξαν κάποιες προτάσεις για πιθανές ενέργειες και η διάθεση να σκεφτούμε και να βρούμε λύσεις.

ΠΚΠ

Από το Blogger.