Home
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΕ
ΕΥΑΘ
ΝΕΡΟ
ΣΚΟΥΡΙΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
UNFOLLOW
Ρεμπέκα Χαρμς: Να γεφυρώσουμε την απόσταση Βρυξελλών και πολιτών
Ρεμπέκα Χαρμς: Να γεφυρώσουμε την απόσταση Βρυξελλών και πολιτών
Η
Ρεμπέκα Χαρμς, συμπρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο, βρέθηκε στην Ελλάδα δύο φορές πρόσφατα. Μία τον Σεπτέμβριο,
στη Θεσσαλονίκη, για να μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο «Κάλεσμα για μία
διαφορετική Ευρώπη, μία διαφορετική Ελλάδα», και μία στην Αθήνα, στο
τέλος Νοεμβρίου, για να πάρει μέρος στο debate για την ανάδειξη των
στελεχών που θα ηγηθούν της εκστρατείας των Πρασίνων στις Ευρωεκλογές. Η
διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας των Πρασίνων παρουσιάζει ενδιαφέρον
καθώς μπορούν να ψηφίσουν, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, όλοι οι
πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της
ηλικίας τους.
Συνέντευξη: Χρήστος Αβραμίδης και Αντώνης Γαλανόπουλος
Η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα
χαμηλή. Ποιο είναι το νόημα των φετινών ευρωεκλογών του Μαΐου; Τι
μπορούν να κάνουν τα κόμματα για να πείσουν τους πολίτες να
συμμετάσχουν;
Τα εθνικά κόμματα πρέπει να βάλουν την ευρωπαϊκή υπόθεση στο κέντρο των συζητήσεων. Τα ευρωπαϊκά θέματα δεν υπήρχαν πουθενά στην προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία. Αυτό είναι απαράδεκτο, ειδικά σε καιρούς ευρωπαϊκής κρίσης. Τα εθνικά κόμματα πρέπει να πάρουν τις ευρωπαϊκές εκλογές τόσο σοβαρά όσο τις εθνικές τους εκστρατείες και να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους. Επιπλέον, εμείς, οι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να γεφυρώσουμε την απόσταση μεταξύ των Βρυξελλών και των πολιτών και να εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να ψηφίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη φορά, για παράδειγμα, οι εκλογές αφορούν στην αναγκαία ισχυρή ρύθμιση των οικονομικών αγορών.
Θεωρείτε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εφικτή και ταυτόχρονα θετική εξέλιξη για όλες τις χώρες εξίσου; Είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστοί οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας κι άλλων χωρών του νότου από το ευρώ…
Για μένα, η έξοδος της Ελλάδας, ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, δεν πρέπει να είναι μια επιλογή. Πρέπει να βρούμε κοινούς ευρωπαϊκούς τρόπους για την αλληλεγγύη και να μην έχουμε πολιτικές που βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ βορρά και νότου, και ακόμα περισσότερο ανατολής και δύσης. Δεν νομίζω ότι η ιδέα για την ενίσχυση της ευρωζώνης, ακόμη και με ένα δικό της κοινοβούλιο, είναι ο σωστός τρόπος για να συνεχίσουμε. Η πιο σημαντική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα είναι το τέλος αυτού του καταστροφικού και μη ισορροπημένου προγράμματος λιτότητας. Ακόμη και το ΔΝΤ αμφιβάλλει. Αντί της ανάκαμψης, είδαμε την Ελλάδα να βυθίζεται στην ύφεση και τη πολιτική κρίση. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει τώρα μέτρα κατά της ύφεσης και της φτώχειας. Αν κοιτάξετε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα μπορείτε εύκολα να δείτε τα οφέλη από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έχουμε δημοκρατικές και σχετικά σταθερές χώρες και το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι πριν από 30 χρόνια. Τώρα πρέπει και πάλι να εγγυηθούμε ότι η υπόσχεση της Ε.Ε. για μια καλύτερη ζωή για όλους θα γίνει ξανά πραγματικότητα. Αυτό περιλαμβάνει, επίσης, έναν υπεύθυνο τρόπο να δαπανά κανείς τα χρήματα από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.
Οι Πράσινοι προτείνουν να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Πρώτον, θεωρείτε ότι η νομική οδός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης του φασιστικού φαινομένου; Δεύτερον, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προεκλογικά καλούσε τους Έλληνες να ανακαταλάβουν τις πόλεις τους από τους μετανάστες, υποσχόταν να διώξει τα παιδιά των μεταναστών από τους παιδικούς σταθμούς, ενώ η δική του κυβέρνηση διατηρεί στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. Πιστεύετε ότι μια τέτοια κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή;
Οι ποινικές υποθέσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται από τα δικαστήρια. Είναι ανησυχητικό ότι μόνο μετά από μια δολοφονία υπήρξε απόφαση για τη δίωξη των εγκληματικών δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής. Όμως, τα προβλήματα με την εθνικιστική ή ακόμη και φασιστική σκέψη είναι ευρύτερα. Ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με τη μετανάστευση αυξάνει τα προβλήματα. Σε περιόδους κρίσης και αυξανόμενης φτώχειας – είδαμε και στη Γερμανία μετά την επανένωση μια αυξανόμενη υποστήριξη για το NPD και άλλα κόμματα. Ακόμα και εάν η φτώχεια δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί δικαιολογία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν πολλοί Έλληνες. Και για τη μετανάστευση πρέπει να αναλάβουμε κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη. Οι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία θέλουν να πάνε στην Ευρώπη αναζητώντας ασφάλεια και μέλλον. Χρειάζεται να καθιερώσουμε μια λειτουργική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Και η Ε.Ε. από κοινού πρέπει να πληροί τα διεθνή πρότυπα για το άσυλο. Η Λαμπεντούζα θα αποτελεί πάντοτε μια ντροπή για την Ευρώπη.
Σε όλη την Ευρώπη εθνολαϊκιστικά κόμματα και κόμματα της άκρας δεξιάς βρίσκονται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα σημειώνουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά στις νέες ηλικίες. Θεωρείτε αυτή την εξέλιξη ανεξάρτητη από τη γενικευμένη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται σε όλη την ήπειρο αλλά και την ίδια τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκεντρώνει την εξουσία στις χώρες του κέντρου και στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών;
Όχι, φυσικά υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των μέτρων λιτότητας και της ανόδου των ακραίων κομμάτων της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς. Οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε., αλλά επίσης και στα εθνικά παραδοσιακά κόμματα και ψηφίζουν νέα κόμματα που υπόσχονται να αλλάξουν πολιτική. Αυτός είναι ένας λόγος για τους Πράσινους να αγωνιστούν για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση και για επενδύσεις στις χώρες της κρίσης. Αλλά αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να επανασυνδεθούμε με την πλέον σημαντική ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: να ξεπεράσουμε την επικίνδυνη ιδέα του έθνους που είναι καλύτερο από ένα άλλο, που τα πηγαίνει καλύτερα εναντίον των άλλων κι όχι από κοινού με τους άλλους. Δεν συμφωνώ ότι υπάρχει μια μετατόπιση εξουσίας προς τις Βρυξέλλες, ακόμη και αν μπορώ να καταλάβω ότι έτσι γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα. Όλο και περισσότερες αποφάσεις, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης, ελήφθησαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς κανένα έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα προγράμματα λιτότητας δεν είναι μια εφεύρεση των γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά των κυβερνήσεων στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη κ.τ.λ.
Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την πώληση των εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η θέση σας και ποιος κατά τη γνώμη σας ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων αγαθών;
Εμείς, οι Πράσινοι, είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και υποστηρίξαμε πολύ την πρωτοβουλία των πολιτών εναντίον αυτής της ιδέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμπειρίες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Βερολίνο, δείχνουν ότι η ποιότητα του νερού μειώθηκε μετά την ιδιωτικοποίηση. Οι ιδιώτες επενδυτές ενδιαφέρονται πρώτα απ “όλα για το κέρδος τους και δεν σχεδιάζουν με βάση μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, όπου η παροχή νερού έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια, η απώλεια του νερού είναι πολύ περισσότερη από ό,τι σε γερμανικές πόλεις με δημόσια παροχή.
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στη τουριστική περιοχή της Χαλκιδικής, ετοιμάζεται μια γιγαντιαία εξόρυξη χρυσού από καναδική εταιρία σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς δάσος. Ο τοπικός πληθυσμός αντιδρά μαζικά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και ποινικές διώξεις των κατοίκων. Μπορεί μια επένδυση να προχωρά με μόνο γνώμονα το κέρδος χωρίς να συνυπολογίζει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και έχοντας απέναντι την τοπική κοινωνία;
Ένας μεγάλος κίνδυνος σε αυτά τα χρόνια της κρίσης είναι ότι για κοντόφθαλμους οικονομικούς λόγους καταστρέφουμε το περιβάλλον μας. Τα σχέδια εξόρυξης στη Χαλκιδική είναι τέτοιου είδους. Τα ορυχεία θα καταστρέψουν υπέροχα και μοναδικά δάση που είναι αδύνατο να αντικατασταθούν. Οι επιπτώσεις της εξόρυξης θα έθεταν σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή στην είσοδο του βουνού Άθως. Τα κέρδη θα είναι για την καναδική εταιρεία και τα βάρη για την Ελλάδα. Το έργο αυτό θα πρέπει να διακοπεί αμέσως.
Πηγή: Unfollow (Web only)
Τα εθνικά κόμματα πρέπει να βάλουν την ευρωπαϊκή υπόθεση στο κέντρο των συζητήσεων. Τα ευρωπαϊκά θέματα δεν υπήρχαν πουθενά στην προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία. Αυτό είναι απαράδεκτο, ειδικά σε καιρούς ευρωπαϊκής κρίσης. Τα εθνικά κόμματα πρέπει να πάρουν τις ευρωπαϊκές εκλογές τόσο σοβαρά όσο τις εθνικές τους εκστρατείες και να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους. Επιπλέον, εμείς, οι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να γεφυρώσουμε την απόσταση μεταξύ των Βρυξελλών και των πολιτών και να εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να ψηφίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη φορά, για παράδειγμα, οι εκλογές αφορούν στην αναγκαία ισχυρή ρύθμιση των οικονομικών αγορών.
Θεωρείτε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εφικτή και ταυτόχρονα θετική εξέλιξη για όλες τις χώρες εξίσου; Είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστοί οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας κι άλλων χωρών του νότου από το ευρώ…
Για μένα, η έξοδος της Ελλάδας, ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, δεν πρέπει να είναι μια επιλογή. Πρέπει να βρούμε κοινούς ευρωπαϊκούς τρόπους για την αλληλεγγύη και να μην έχουμε πολιτικές που βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ βορρά και νότου, και ακόμα περισσότερο ανατολής και δύσης. Δεν νομίζω ότι η ιδέα για την ενίσχυση της ευρωζώνης, ακόμη και με ένα δικό της κοινοβούλιο, είναι ο σωστός τρόπος για να συνεχίσουμε. Η πιο σημαντική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα είναι το τέλος αυτού του καταστροφικού και μη ισορροπημένου προγράμματος λιτότητας. Ακόμη και το ΔΝΤ αμφιβάλλει. Αντί της ανάκαμψης, είδαμε την Ελλάδα να βυθίζεται στην ύφεση και τη πολιτική κρίση. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει τώρα μέτρα κατά της ύφεσης και της φτώχειας. Αν κοιτάξετε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα μπορείτε εύκολα να δείτε τα οφέλη από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έχουμε δημοκρατικές και σχετικά σταθερές χώρες και το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι πριν από 30 χρόνια. Τώρα πρέπει και πάλι να εγγυηθούμε ότι η υπόσχεση της Ε.Ε. για μια καλύτερη ζωή για όλους θα γίνει ξανά πραγματικότητα. Αυτό περιλαμβάνει, επίσης, έναν υπεύθυνο τρόπο να δαπανά κανείς τα χρήματα από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.
Οι Πράσινοι προτείνουν να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Πρώτον, θεωρείτε ότι η νομική οδός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης του φασιστικού φαινομένου; Δεύτερον, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προεκλογικά καλούσε τους Έλληνες να ανακαταλάβουν τις πόλεις τους από τους μετανάστες, υποσχόταν να διώξει τα παιδιά των μεταναστών από τους παιδικούς σταθμούς, ενώ η δική του κυβέρνηση διατηρεί στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. Πιστεύετε ότι μια τέτοια κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή;
Οι ποινικές υποθέσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται από τα δικαστήρια. Είναι ανησυχητικό ότι μόνο μετά από μια δολοφονία υπήρξε απόφαση για τη δίωξη των εγκληματικών δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής. Όμως, τα προβλήματα με την εθνικιστική ή ακόμη και φασιστική σκέψη είναι ευρύτερα. Ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με τη μετανάστευση αυξάνει τα προβλήματα. Σε περιόδους κρίσης και αυξανόμενης φτώχειας – είδαμε και στη Γερμανία μετά την επανένωση μια αυξανόμενη υποστήριξη για το NPD και άλλα κόμματα. Ακόμα και εάν η φτώχεια δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί δικαιολογία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν πολλοί Έλληνες. Και για τη μετανάστευση πρέπει να αναλάβουμε κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη. Οι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία θέλουν να πάνε στην Ευρώπη αναζητώντας ασφάλεια και μέλλον. Χρειάζεται να καθιερώσουμε μια λειτουργική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Και η Ε.Ε. από κοινού πρέπει να πληροί τα διεθνή πρότυπα για το άσυλο. Η Λαμπεντούζα θα αποτελεί πάντοτε μια ντροπή για την Ευρώπη.
Σε όλη την Ευρώπη εθνολαϊκιστικά κόμματα και κόμματα της άκρας δεξιάς βρίσκονται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα σημειώνουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά στις νέες ηλικίες. Θεωρείτε αυτή την εξέλιξη ανεξάρτητη από τη γενικευμένη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται σε όλη την ήπειρο αλλά και την ίδια τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκεντρώνει την εξουσία στις χώρες του κέντρου και στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών;
Όχι, φυσικά υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των μέτρων λιτότητας και της ανόδου των ακραίων κομμάτων της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς. Οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε., αλλά επίσης και στα εθνικά παραδοσιακά κόμματα και ψηφίζουν νέα κόμματα που υπόσχονται να αλλάξουν πολιτική. Αυτός είναι ένας λόγος για τους Πράσινους να αγωνιστούν για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση και για επενδύσεις στις χώρες της κρίσης. Αλλά αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να επανασυνδεθούμε με την πλέον σημαντική ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: να ξεπεράσουμε την επικίνδυνη ιδέα του έθνους που είναι καλύτερο από ένα άλλο, που τα πηγαίνει καλύτερα εναντίον των άλλων κι όχι από κοινού με τους άλλους. Δεν συμφωνώ ότι υπάρχει μια μετατόπιση εξουσίας προς τις Βρυξέλλες, ακόμη και αν μπορώ να καταλάβω ότι έτσι γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα. Όλο και περισσότερες αποφάσεις, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης, ελήφθησαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς κανένα έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα προγράμματα λιτότητας δεν είναι μια εφεύρεση των γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά των κυβερνήσεων στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη κ.τ.λ.
Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την πώληση των εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η θέση σας και ποιος κατά τη γνώμη σας ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων αγαθών;
Εμείς, οι Πράσινοι, είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και υποστηρίξαμε πολύ την πρωτοβουλία των πολιτών εναντίον αυτής της ιδέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμπειρίες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Βερολίνο, δείχνουν ότι η ποιότητα του νερού μειώθηκε μετά την ιδιωτικοποίηση. Οι ιδιώτες επενδυτές ενδιαφέρονται πρώτα απ “όλα για το κέρδος τους και δεν σχεδιάζουν με βάση μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, όπου η παροχή νερού έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια, η απώλεια του νερού είναι πολύ περισσότερη από ό,τι σε γερμανικές πόλεις με δημόσια παροχή.
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στη τουριστική περιοχή της Χαλκιδικής, ετοιμάζεται μια γιγαντιαία εξόρυξη χρυσού από καναδική εταιρία σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς δάσος. Ο τοπικός πληθυσμός αντιδρά μαζικά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και ποινικές διώξεις των κατοίκων. Μπορεί μια επένδυση να προχωρά με μόνο γνώμονα το κέρδος χωρίς να συνυπολογίζει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και έχοντας απέναντι την τοπική κοινωνία;
Ένας μεγάλος κίνδυνος σε αυτά τα χρόνια της κρίσης είναι ότι για κοντόφθαλμους οικονομικούς λόγους καταστρέφουμε το περιβάλλον μας. Τα σχέδια εξόρυξης στη Χαλκιδική είναι τέτοιου είδους. Τα ορυχεία θα καταστρέψουν υπέροχα και μοναδικά δάση που είναι αδύνατο να αντικατασταθούν. Οι επιπτώσεις της εξόρυξης θα έθεταν σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή στην είσοδο του βουνού Άθως. Τα κέρδη θα είναι για την καναδική εταιρεία και τα βάρη για την Ελλάδα. Το έργο αυτό θα πρέπει να διακοπεί αμέσως.
Πηγή: Unfollow (Web only)
Ρεμπέκα Χαρμς: Να γεφυρώσουμε την απόσταση Βρυξελλών και πολιτών
Reviewed by Afterhistory
on
5:53:00 μ.μ.
Rating: 5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου