Ανοικτή επιστολή στον καθηγητή Greg Mankiw


Αγαπητέ καθηγητή Mankiw
Σήμερα, αποχωρούμε απο το μαθημα σας, Economics 10, προκειμένου να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για την προκατάληψη που ενυπάρχει σε αυτό το εισαγωγικό μάθημα οικονομικών. Μας ανησυχεί βαθύτατα ο τρόπος που αυτή προκατάληψη επηρεάζει τους φοιτητές, το Πανεπιστήμιο, και την ευρυτερη κοινωνία μας.


Ως φοιτητές του Χάρβαρντ, εγγραφήκαμε στο μάθημα Economics10 ελπίζοντας να αποκτήσουμε μια ευρεία και εισαγωγική γνώση της οικονομικής θεωρίας που θα μας βοηθήσει στις διάφορες πνευματικές ενασχολήσεις μας και σε διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι κυμαίνονται από τα Οικονομικα, εως τη Διακυβέρνηση, τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, τη Δημόσια Πολιτική και άλλους ακόμη. Αντ 'αυτού, βρήκαμε ενα μάθημα που ενστερνίζεται μια συγκεκριμένη και περιορισμένη άποψη των οικονομικών που πιστεύουμε ότι διαιωνίζει τα προβλήματικα και αναποτελεσματικά συστήματα της οικονομικής ανισότητας στην κοινωνία μας σήμερα.

Μια ακαδημαϊκή μελέτη των οικονομικών πρέπει να περιλαμβάνει μια κριτική συζήτηση για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών οικονομικών μοντέλων. Καθώς το μάθημα σας δεν περιλαμβάνει πρωτογενείς πηγές και άρθρα από επιστημονικά περιοδικά, έχουμε πολύ μικρή πρόσβαση σε εναλλακτικές προσεγγίσεις για την οικονομία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παρουσίαση της οικονομικής θεωρίας του Adam Smith ως πιο θεμελιώδης ή βασική από ό, τι, για παράδειγμα, η κεϋνσιανή θεωρία.

Η φροντίδα για την παρουσίαση μιας αμερόληπτης άποψης για την οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντικη για ένα εισαγωγικό μάθημα 700 φοιτητών που παρέχει κατ'ονομα μια καλή βάση για περαιτέρω μελέτη των οικονομικών. Πολλοί φοιτητές του Χάρβαρντ δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να μην παρακολουθήσουν το Economics 10. Το μάθημα είναι απαραίτητο για τα Οικονομικά, την Περιβαλλοντική Επιστήμη και τη Δημόσια Πολιτική, ενώ οι φοιτητές των Κοινωνικών Σπουδών πρέπει να πάρουν ένα εισαγωγικό οικονομικό μάθημα, και το μόνο αλλο διαθέσιμο μάθημα, το Critical Perspectives on Economics του καθηγητή Steven Margolin , προσφέρεται μόνο κάθε δύο χρόνια (και όχι φέτος). Πολλοί άλλοι φοιτητές επιθυμούν απλά μια αναλυτική κατανόηση της οικονομίας ως μέρος μιας ποιοτικής φιλελεύθερης εκπαίδευσης. Επιπλέον, το Economics 10 καθιστά δύσκολη την διδασκαλία των επόμενων κύκλων των οικονομικών μαθημάτων, δεδομένου ότι προσφέρει μόνο μια έντονα παραμορφωμένη οπτική και όχι μια σταθερή βάση επί της οποίας τα άλλα μαθήματα μπορούν να επεκταθούν. 

Οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής σε όλο τον κόσμο. Αν το Χάρβαρντ αποτύχει να “εξοπλίσει” τους φοιτητές του με μία ευρεία και κριτική κατανόηση των οικονομικών, οι δράσεις τους είναι πιθανό να βλάψουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης ήταν μια επαρκής απόδειξη.

Αποχωρούμε σήμερα απο το μάθημα για να ενταχθούμε σε μια πορεία διαμαρτυρίας στη Βοστώνη για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης ως μέρος του παγκόσμιου κινήματος Occupy. Απο τη στιγμή που η προκατειλημμένη φύση του Economics 10 συμβάλλει και συμβολίζει την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα στην Αμερική, αποχωρούμε απο το μαθημα σας σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε για την ανεπαρκή συζήτησή σας της βασικής οικονομικής θεωρίας και να προσφέρουμε την υποστήριξή μας σε ένα κίνημα που αλλάζει την αμερικανική συζήτηση για την οικονομική αδικία. 
Καθηγητή Mankiw, σας ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τις ανησυχίες μας και την αποχώρηση μας.

Με εκτίμηση,
Ανήσυχοι φοιτητές του Economics 10


Μετάφραση: Αντώνης Γαλανόπουλος
Ανοικτή επιστολή στον καθηγητή Greg Mankiw Ανοικτή επιστολή στον καθηγητή Greg Mankiw Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 11:06:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.