ACTA: η νέα απειλή για το Internet

Την περασμένη εβδομάδα, 3 εκατομμύρια από εμάς απώθησαν την επίθεση των ΗΠΑ στο διαδίκτυο μας! Αλλά υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή εκεί έξω, και το παγκόσμιο κίνημα για την online ελευθερία είναι απολύτως έτοιμο να την σκοτώσει για τα καλά.

Η ACTA - μια παγκόσμια συνθήκη - θα μπορούσε να επιτρέψει στις εταιρείες να λογοκρίνουν το Διαδίκτυο. Διαπραγματευόμενη κρυφά από μικρό αριθμό πλούσιων χωρών και την εταιρική εξουσία, θα δημιουργήσει ένα νέο σκιώδες σώμα για να επιτρέψει στα ιδιωτικά συμφέροντα να αστυνομεύουν οτιδηποτε κάνουμε διαδικτυακά και να επιβάλλουν μαζικες κυρώσεις- ακόμη και ποινές φυλάκισης - εις βάρος των ατόμων που ισχυρίζονται οτι βλάπτουν τις επιχειρήσεις τους.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή αποφασίζει εάν θα επικυρώσει την ACTA - και χωρίς αυτούς, αυτή η παγκόσμια επίθεση στην ελευθερία του διαδικτύου θα καταρρεύσει. Γνωρίζουμε ότι ήταν αντίθετοι στην ACTA πριν, αλλά ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου αμφιταλατεύονται- ας τους δώσουμε την ώθηση που χρειάζονται για να απορρίψουν τη Συνθήκη. Υπογράψτε την αίτηση - εμείς θα κάνουμε μια θεαματική παράδοση στις Βρυξέλλες, όταν θα φτάσουμε τις 500.000 υπογραφές.

Είναι εξωφρενικό - οι κυβερνήσεις των τεσσάρων πέμπτων των ανθρώπων του κόσμου αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις για την ACTA και μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες συνεργάστηκαν στενά με τα lobby των εταιρειών για να δημιουργήσουν τους νέους κανόνες και ένα επικίνδυνα ισχυρό καθεστώς επιβολής. Η ACTA θα καλύπτει αρχικά τις ΗΠΑ, την ΕΕ και 9 άλλες χώρες, κατόπιν θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Αλλά αν μπορούμε να αμαγκάσουμε την ΕΕ να πει όχι τώρα, η συνθήκη θα χάσει την ορμή της και θα μπορούσε να βαλτώσει για τα καλά.

Οι καταπιεστικοί αυστηροί κανονισμοί θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι άνθρωποι παντού θα τιμωρηθούν για απλές πράξεις, όπως η κοινή χρήση ένος άρθρου εφημερίδας ή το «ανέβασμα» ενός βίντεο από ένα πάρτι όπου παίζεται μουσική με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα. Ως μια εμπορική συμφωνία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η ACTA θα μπορούσε να απαγορεύσει επίσης σωτήρια γενετικά φάρμακα και να απειλήσει την πρόσβαση των τοπικών αγροτών σε σπόρους που χρειάζονται. Και, η επιτροπή της ΑCTA θα έχει εν λευκώ thn εξουσιοδότηση να αλλάξει τους κανόνες και τις κυρώσεις χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο.

Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα πιέζουν σκληρά , αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται στο δρόμο τους. Ας στείλουμε μια ηχηρή έκκληση στους βουλευτές για να αντιμετωπίσουν τα lobbies και να υποστηρίξουν σθεναρά την ελευθερία στο Διαδίκτυο.
Την περασμένη εβδομάδα, είδαμε τη δύναμη της συλλογικής μας δράσης, όταν εκατομμύρια από μας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν τις ΗΠΑ να περάσουν ένα νόμο για τη λογοκρισία του Διαδικτύου που θα είχε χτυπήσει στην καρδιά του Διαδικτύου. Επίσης, δείξαμε στον κόσμο πόσο ισχυρές μπορούν να είναι οι φωνές μας. Ας τις ενώσουμε και πάλι για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα απειλή.

*Το κείμενο είναι η ελεύθερη μετάφραση της petition του Avaaz
Υπογράψτε κι εσείς εδώ

ACTA: η νέα απειλή για το Internet ACTA: η νέα απειλή για το Internet Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 8:39:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.