Τα 10 πράγματα που δεν ξέρει ο κ. Παπαδήμος

του Δημήτρη Παπαθανασίου

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο συναντάται σήμερα (21/11/11) στις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος.
Στο πλαίσιο των επαφών του με τους ανθρώπους-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει αύριο στο Λουξεμβούργο και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Πολιτικοί αναλυτές και ειδικοί λένε πως στις προτεραιότητες του ταξιδιού είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στην Ευρώπη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δηλαδή, αφού έχει φορτώσει άλλα 6,3 δισ. στις πλάτες του ελληνικού λαού για το 2012, θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος της χώρας, σε μια Ευρώπη που κάθε μέρα που περνάει παραπαίει όλο και πιο πολύ και σε πολιτικούς ηγέτες που κάθε ώρα που περνάει καθίστανται όλο και πιο αναξιόπιστοι!

Εγώ θα έλεγα πως ο πρώην αρχιτραπεζίτης βρίσκεται στα κέντρα των αποφάσεων της Ε.Ε. για να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του, από τη μια, και τις διαβεβαιώσεις του, τις εγγυήσεις του, από την άλλη, ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός θα εφαρμόσουν όσο πιο πιστά μπορούν τις επιταγές των πρώην και νυν προϊσταμένων του.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός των επόμενων 90 ημερών χρειάζεται περισσότερο από κάθε προηγούμενο την έξωθεν καλή μαρτυρία. Γιατί την έσωθεν δεν την έχει. Γιατί επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Παπαδήμος εξελέγη με διαδικασίες που ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας και του Συντάγματος.

Το σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από το ταξίδι στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Γιατί ο νέος πρωθυπουργός πέταξε έχοντας στις αποσκευές του πληθώρα μακροοικονομικών στοιχείων και αναλύσεων, χωρίς κανένα όμως στοιχείο... μικροοικονομίας.
Ο κ. Παπαδήμος που μεγάλωσε στα Κολέγια και ανδρώθηκε στο ΜΙΤ, που πέρασε το σύνολο της ζωής του σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα, όπως αυτά των τραπεζών, των ακαδημαϊκών και των συμβούλων, δεν ξέρει.

Δεν ξέρει, όπως ξέρουν εκατοντάδες οικογένειες καθημερινά, πώς είναι να σου κόβουν το ρεύμα επειδή δεν έχεις να πληρώσεις το χαράτσι και το λογαριασμό.

Δεν ξέρει, όπως ξέρει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, πώς είναι σου κόβουν το ρεύμα και να μην υπάρχει ούτε στάλα πετρέλαιο στη δεξαμενή ούτε ευρώ στην τσέπη.

Δεν γνωρίζει, όπως περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, πώς είναι να περιμένεις με τις ώρες στις ουρές για το εξευτελιστικό επίδομα των 461 ευρώ.

Δεν γνωρίζει, γιατί ποτέ δεν έχει πάει στη λαϊκή, είμαι σίγουρος, πως συνάνθρωποί μας περιμένουν το απόγευμα να μαζέψουν ό,τι σάπιο και ακατάλληλο πετάχτηκε από τους πάγκους των εμπόρων.

Δεν ξέρει ότι εκατοντάδες νεόπτωχοι συνωστίζονται στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής για ένα πιάτο φαΐ. Μόνο το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τους υπευθύνους, η αύξηση των ατόμων που απευθύνονται στα συσσίτια ξεπερνά το 30%.

Δεν ξέρει, γιατί είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν βρέθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο που εφημερεύει, ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ταλαιπωρούνται γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο των 5 ευρώ.

Δεν γνωρίζει ότι μέχρι χθες νοικοκυραίοι συνάνθρωποί μας, σύγχρονοι άθλιοι πια, καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και δηλώνουν ασθενείς ώστε να βρουν λίγη ζεστασιά και ένα πιάτο φαΐ έστω και για ένα βράδυ. Δεν ξέρει ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αργοπεθαίνουν άστεγοι σε αυτή την πόλη.

Δεν γνωρίζει ότι στα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου αυξήθηκαν κατά 100% οι ουρές τον τελευταίο χρόνο από Ελληνες ανασφάλιστους και άνεργους, που δεν έχουν ούτε τα βασικά για περίθαλψη και φάρμακα.

Δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί στα σχολεία που φοίτησε ο ίδιος ακόμα και πριν από 50 χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από τη σημερινή, πως υπάρχουν σχολεία χωρίς βιβλία, χωρίς θέρμανση και πως παιδιά κλέβουν το κολατσιό των διπλανών τους λόγω πείνας.

Δεν ξέρει πως εκατοντάδες γονείς προσφεύγουν στα ιδρύματα και ζητούν να αφήσουν τα παιδιά τους γιατί δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε τα βασικά. Μόνο στα Παιδικά Χωριά SOS αυξήθηκαν κατά 90% οι αιτήσεις στην Αττική και 50% στην περιφέρεια. Δεν ξέρει πως Ελληνες και αλλοδαποί γονείς εκλιπαρούν την Εισαγγελία Ανηλίκων να στείλει τα παιδιά τους σε ίδρυμα γιατί δεν έχουν ούτε για γάλα.

Τίποτε από αυτά δεν ξέρει ο κ. Παπαδήμος. Γιατί αν ήξερε δεν θα έσπευδε να διαβεβαιώσει τον Ρόμπαϊ, τον Μπαρόζο και τον Γιουνκέρ ότι οι Ελληνες θα πληρώσουν άλλα 6,3 δισ. ευρώ το 2012, αλλά θα έδινε μάχη αυτός ο χειμώνας να είναι έστω και λίγο καλύτερος, έστω και λίγο πιο ζεστός.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Τα 10 πράγματα που δεν ξέρει ο κ. Παπαδήμος Τα 10 πράγματα που δεν ξέρει ο κ. Παπαδήμος Reviewed by Κοίτα τον Ουρανό on 1:44:00 μ.μ. Rating: 5

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Υπέροχο άρθρο σε μια μεγάλη εφημερίδα (που βέβαια ψάχνει να βρει ευκαιρία να χτυπήσει το νέο πρωθυπουργό και να το παίξει φιλολαϊκή). Πολύ δυνατό κείμενο.

Κοίτα τον Ουρανό είπε...

Δεν το λές κι αλλαγή πολιτικής. Δεν βρίσκει ευκαιρία με τον νεο πρωθυπουργό. Το ίδιο έκανε και με τον προηγούμενο. Η στάση της Ελευθεροτυπίας στην εποχή του μνημονίου είναι διακριτή και σταθερή.

Από το Blogger.