Μποϊκοτάζ στην Coca Cola. Νέες απολύσεις στη Θεσσαλονίκη.

Του Χρήστου Αβραμίδη
Ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ αποβιομηχάνισης και απολύσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προστίθεται αυτή τη περίοδο καθώς η Coca Cola προέβη σε νέες απολύσεις. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου η εταιρία ανακοίνωσε στους 33 εργοδηγούς ότι θα πρέπει είτε να βγουν σε εθελούσια έξοδο μέχρι τις 7 Οκτώβρη με την σχετική αποζημίωση  ή να χάσουν τις δουλειές τους με την νόμιμη, μικρότερη δηλαδή, αποζημίωση. Το σωματείο αντέδρασε κατευθείαν και μετά από Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αρχικά μία προειδοποιητική 24ωρη απεργία. Επειδή δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή προσπάθεια ουσιαστικού διαλόγου από την επιχείρηση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Η Coca Cola έχει μεταφέρει ήδη την παραγωγή εκτός Ελλάδας και έχει απολύσει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης να λειτουργούν πλέον μόνο για την αποθήκευση και μεταφορά των προϊόντων. Έτσι, η Coca Cola δεν θα σταματήσει προφανώς να διαθέτει τα προϊόντα της αλλά θα αναθέσει αυτή τη λειτουργία σε εργολαβικές εταιρίες με πολύ μικρότερους μισθούς για τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην 3Ε Θεσσαλονίκης καλεί τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν την εταιρία και δηλώνει: «Ζητούμε από τους καταναλωτές να σταθούν δίπλα μας και να καταλάβουν ότι η εταιρία δεν έχει το κοινωνικό πρόσωπο που δείχνει». Αξιοσημείωτο είναι ότι η Coca Cola εκμεταλλευόμενη την άθλια κατάσταση και υποχρηματοδότηση στα σχολεία γίνεται χορηγός συγκεκριμένων σχολικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης με σκοπό να διαφημιστεί μέσα από τα χρήματα που θα δώσει για την βαφή και ανακαίνιση. Ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου εργαζομένων 3Ε Θεσσαλονίκης σχολίασε σχετικά: «Θα έχουμε το παράδοξο η Coca Cola να απολύει τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους πεινασμένα να πηγαίνουν σε καλά βαμμένο σχολείο από την Coca Cola. Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας».

Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση διεξάγει κανονικά την διανομή της με απεργοσπαστικά μηχανήματα, ενώ σεκιουριτάδες συνοδεύουν τα απεργοσπαστικά φορτηγά (εργολαβικών εταιριών) και μαγνητοσκοπούν με κάμερα οποιονδήποτε διάλογο των απεργών εργαζόμενων με τους οδηγούς. Επιπλέον, η 3Ε κατέθεσε μήνυση ενάντια στους απεργούς προσπαθώντας να βγάλει την απεργία τους παράνομη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα μέλος του σωματείου δεν υπέγραψε την εθελούσια έξοδο.
Πηγή: Εφημερίδα Πριν
Μποϊκοτάζ στην Coca Cola. Νέες απολύσεις στη Θεσσαλονίκη. Μποϊκοτάζ στην Coca Cola. Νέες απολύσεις στη Θεσσαλονίκη. Reviewed by Antonisgal on 1:02:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.