Να ολοκληρωθούν όλοι οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ



- Όταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός δηλώνει στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ ότι εντός του 2013 οι διορισμοί στα πανεπιστήμια δεν θα ξεπεράσουν τους 100,
- όταν εκτιμά παράλληλα πως θα περικοπούν κατά 80% οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες,
- όταν τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ επιφορτίζονται με επιπρόσθετες ώρες διδασκαλίας, συχνά αλλότριων γνωστικών αντικειμένων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα προγράμματα σπουδών,
- όταν επιστρατεύονται συνταξιούχοι καθηγητές για τον ίδιο λόγο - ενώ στερούνται την ίδια στιγμή νέοι και αυξημένων προσόντων επιστήμονες το δικαίωμα στην εργασία και τον βιοπορισμό,
- όταν τα Τμήματα «προσλαμβάνουν» αμισθί συναδέλφους υπό διορισμό ή με συμβάσεις του 1/6 των αποδοχών,
- όταν, υπηρετούντες ή υπό διορισμό, έχουν εκλεγεί σε Τμήματα και Ιδρύματα που επαπειλούνται με κατάργηση ή συγχώνευση,
- όταν η ποιότητα των σπουδών καταρρακώνεται χρόνο με το χρόνο και τα πτυχία απαξιώνονται,
- όταν δεχόμαστε όλες και όλοι, ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ανελέητη επίθεση εδώ και τρία χρόνια από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, τις πολιτικές που υλοποιούνται και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τότε το πρόβλημα δεν αφορά μόνο 920 εκλεγμένους που πιέζουν για τον διορισμό τους, αλλά ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, που βρίσκεται μπροστά σε ένα κοινό αδιέξοδο και πρέπει να αντιδράσει και να αντισταθεί.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, καμία νέα προκήρυξη δεν μπορεί να γίνει, ενόσω οι 900 και πλέον διορισμοί εκκρεμούν. Αν λοιπόν ισχύσουν τα λεγόμενα του υπουργού για 100 διορισμούς τον χρόνο, οι επόμενες θέσεις θα προκηρυχθούν το 2020(!!!) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νέα γενιά επιστημόνων. Ήδη καμία νέα προκήρυξη δεν έχει γίνει από τον Οκτώβριο του 2010. Η πλήρης έλλειψη κάθε προοπτικής, επιστημονικής και επαγγελματικής, για τους υποψηφίους διδάκτορες και τους μεταδιδάκτορες θα στερήσει ΠΛΗΡΩΣ από τα Πανεπιστήμια για τα επόμενα 10 χρόνια το αξιόλογο ανθρώπινο, επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της γενιάς που μας ακολουθεί.
Την ίδια ώρα το επονείδιστο φαινόμενο της αμισθί ή υποαμειβόμενης εργασίας αναπαράγεται και διογκώνεται με την ανοχή ή την ενεργό συμμετοχή Τμημάτων και μελών ΔΕΠ.
            Παράλληλα το Υπουργείο, καταπατώντας την αρχή της διαφάνειας, αρνείται πεισματικά να δημοσιοποιήσει τη λίστα των σε αναμονή τοποθέτησης μελών ΔΕΠ, και οι υπόνοιες περί καταστρατήγησης της ολοένα και εντείνονται.
            Τα υπό διορισμό μέλη ΔΕΠ είμαστε αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους της ακαδημαϊκής αλυσίδας: Δεν υπαγόμαστε σε κανένα εργασιακό καθεστώς, δεν αποκτούμε προϋπηρεσία, δεν δικαιούμαστε κονδύλια για έρευνα. Εξακολουθούμε ωστόσο να στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, βιώνοντας παράλληλα συνθήκες ακαδημαϊκής και εργασιακής απαξίωσης, η παράταση των οποίων οδηγεί στην ηθική, οικονομική και επιστημονική εξαθλίωση και εξουθένωση ή στη φυγή στο εξωτερικό. Το Νοέμβριο του 2011, ο εγκεκριμένος (με δημοσιευμένη στο ΦΕΚ υπουργική απόφαση) διορισμός 400 μελών ΔΕΠ και καθηγητών ΤΕΙ ανακλήθηκε (!) και μετακυλίστηκε την 2/1/2012, ενώ την ίδια στιγμή προσλαμβάνονταν 1200 ειδικοί φρουροί. Το 2012 είναι ουσιαστικά η πρώτη χρονιά, δεκαετίες τώρα, που δεν έγινε ούτε ένας διορισμός καθηγητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν έως και το 2010-2011 διορίζονταν κάθε χρόνο 600-700 μέλη ΔΕΠ. Η πρωτοφανής πιθανότητα διορισμού 100 πανεπιστημιακών το 2013, αναλογεί ουσιαστικά σε 50 διορισμούς για το 2012 και 2013 !. 

Απαιτούμε:
  Να ολοκληρωθούν όλοι οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ εντός του 2013.
  Ειδάλλως, να δεσμευτεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε ένα αποδεκτό χρονοδιάγραμμα διορισμών.
  Να σταματήσει η «εθελοντική» και αμισθί εργασία σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι όποιες πραγματικά έκτακτες ανάγκες να καλύπτονται από διδάσκοντες με αξιοπρεπείς όρους. Να σταματήσει η επίκληση «έκτακτων αναγκών» ως πρόσχημα γενίκευσης της ελαστικής εργασίας.

Λέμε:
  Όχι στη συρρίκνωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, και ζητούμε σταδιακή προκήρυξη νέων απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ σε όλα τα Τμήματα.
  Όχι στη νέα περικοπή των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες.

Το θέμα της υποστελέχωσης των πανεπιστημίων, της αδυναμίας μετάγγισης νέου αίματος στο βαθύτατα τραυματισμένο σώμα της ανώτατης παιδείας μάς πλήττει όλες και όλους, φοιτητές, ερευνητές, διδάσκοντες, καθηγητές, ολόκληρη την κοινωνία. Είναι προφανές ότι η επιδιωκόμενη ανάπτυξη δεν συνδέεται πλέον με την έρευνα αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης και η καινοτομία.  Δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί ότι μια ολόκληρη γενιά πανεπιστημιακών κινδυνεύει με προσωπικό και επιστημονικό αφανισμό.
Η λύση βρίσκεται σε μια μαζική κινητοποίηση για την παιδεία, με τη συμμετοχή του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα αναδείξει και θα ανατρέψει αυτές τις κοντόφθαλμες πολιτικές.


Να ολοκληρωθούν όλοι οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ Να ολοκληρωθούν όλοι οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ Reviewed by Antonisgal on 10:02:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.